Klüver-Bucys syndrom er en tilstand med symptomer og adferdsendringer som kan ses ved sykdommer eller skader i hjernen. Årsaken kan være for eksempel hodeskade, betennelse i hjernen (encefalitt), eller hjerneslag, som ødelegger midtre deler av begge temporallappene eller setter disse for en periode ut av spill. En sjelden årsak er abstinens ved visse psykoaktive legemidler.

Faktaboks

Også kjent som

Klüver-Bucy syndrom

Adferdsendringer

Skadene medfører at pasientene har vanskelig for å gjenkjenne ansikter eller objekter bare på grunnlag av syn alene (visuell agnosi). En konsekvens er at de ofte bruker munnen for å identifisere ting eller gjenstander (“smake på prinsippet”). Klinisk arter det seg ved at pasienten nærmest tvangsmessig kan putte ting i munnen på samme måte som man kan observere hos ettåringer (hyperoralitet). Dette gjelder også mat hvilket gjerne medfører massiv overvekt.

Pasientene har også påfallende liten fryktrespons hvilket blant annet skyldes at amygdalakjernene ikke lenger fungerer som de skal. Også den seksuelle adferden blir endret. Den kan være ekstremt øket (hyperseksualitet), men også ukritisk med brudd på vanlige normer for seksuell adferd tilsvarende det som man også noen ganger kan se det hos personer med psykisk utviklingshemming.

Pasientene har også betydelig hukommelsesproblemer og blir lett opptatt av alt omkring dem, også dette på samme måte som man kan se hos svært små barn.

Behandling

Behandlingen er symptomatisk med vekt på, om mulig, å endre adferd etter samme prinsipper som i behandlingen av personer med gjennomgripende utviklingsforstyrrelser og psykisk utviklingshemning. Medikamentell behandling med psykofarmaka eller antiepileptika kan være aktuelt som tilleggsbehandling hos enkelte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg