Et typisk Ménière-anfall er kjennetegnet av en kraftig følelse av alt går rundt eller gynger. Denne følelsen er ofte så sterk at pasienten må legge seg ned for ikke å falle. Kvalme og brekninger er vanlig. Pasienten får også ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Kort tid før anfallet begynner er det vanlig å merke forvarsler i form av uvelhet, trykk eller suselyd i øret. Anfallet varer typisk mellom 20 minutter og 12 timer, men det er vanlig å føle seg uvel og sliten i etterkant.
Vertigoanfallene oppstår vanligvis spontant og uforutsigbart, men har en tendens til å komme i serier avløst av perioder med mindre anfall. Noen opplever at symptomene forverres av stress og lite søvn. Over tid vil anfallene vanligvis bli svakere og forsvinne, men dette er en prosess som varierer mye fra person til person og som ofte kan ta flere år.
Hørselstapet ved Ménières sykdom begynner ofte med at man mister evnen til å høre dype toner (bass). Samtidig oppstår øresus, gjerne i form av en dyp brumme-lyd i øret. Til å begynne med vil øresymptomene komme og gå, men over tid blir de vanligvis mer konstante. Hørselstapet vil da gjerne omfatte ikke bare basstoner, men også mellomtoner og diskant. Ofte ender man opp med et hørselstap på omkring 60 dB, men det er sjelden å miste hørselen helt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.