Pneumocystis-pneumoni

Pneumocystis-pneumoni, lungebetennelse forårsaket av mikroorganismen Pneumocystis jiroveci. Tilstanden forkortes ofte til PCP.

Faktaboks

Også kjent som
fork. PCP

Pasienter med PCP blir ofte over en viss tid tunge i pusten med rask respirasjonsfrekvens. I tillegg har de fleste tørrhoste og noe feber. Røntgenbildet av lungene er ofte nokså karakteristisk, men for å stille sikker PCP-diagnose må P. jiroveci påvises i bronkialsekret.

Det viktigste medikamentet i behandlingen er trimetoprim-sulfa, som må brukes i høye doser over lang tid. Medikamentet er også blitt brukt i forebyggende hensikt for å hindre at PCP utvikles hos risikopasienter.

De fleste tilfellene av PCP har siden 1985 forekommet hos aids-pasienter. PCP var de første årene av hiv-epidemien den viktigste, alvorlige opportunistiske infeksjonen som rammet disse pasientene, og også en viktig dødsårsak. I dag er PCP et lite problem i denne pasientgruppen i Norge, fordi de fleste hiv-pasienter får effektiv og enkel hiv-behandling, som gjør at de ikke utvikler alvorlig immunsvikt, som er nødvendig for at P. jiroveci skal gi pneumoni. Men inniblant dukker det pasienter med PCP, som har utviklet alvorlig immunsvikt fordi de av ulike grunner ikke har fått effektiv hiv-behandling.

PCP forekommer også hos andre pasientgrupper med alvorlig svekket immunforsvar, eks. pasienter behandlet med cytostatika og immunsuppressive medikamenter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg