Pneumocystis-pneumoni er lungebetennelse forårsaket av mikroorganismen Pneumocystis jiroveci. Tilstanden forkortes ofte til PCP. PCP er en opportunistisk infeksjon, det vil si at mikroorganismen kun gir sykdom hvis vertens immunforsvar er svekket. Derfor rammer PCP immunsvekkede folk – nå til dags er det pasienter som behandles med cellegift eller immundempende midler, før var PCP vanlig blant aids-pasienter.

Faktaboks

Også kjent som
fork. PCP

Symptomer

Pasienter med PCP blir ofte over en viss tid tunge i pusten med rask respirasjonsfrekvens. I tillegg har de fleste tørrhoste og noe feber. Røntgenbildet av lungene er ofte nokså karakteristisk, men for å stille sikker PCP-diagnose må P. jiroveci påvises i bronkialsekret (væske fra de nedre luftveiene).

Behandling

Det viktigste legemiddelet i behandlingen er trimetoprim-sulfa, som må brukes i høye doser over lang tid. Legemiddelet er også blitt brukt i forebyggende hensikt for å hindre at PCP utvikles hos risikopasienter.

Utbredelse

De fleste tilfellene av PCP har siden 1985 forekommet hos aids-pasienter. PCP var de første årene av hiv-epidemien den viktigste, alvorlige opportunistiske infeksjonen som rammet disse pasientene, og også en viktig dødsårsak. I dag er PCP et lite problem i denne pasientgruppen i Norge, fordi de fleste hiv-pasienter får effektiv og enkel hiv-behandling, som gjør at de ikke utvikler alvorlig immunsvikt, som er nødvendig for at P. jiroveci skal gi lungebetennelse. Men inniblant dukker det pasienter med PCP, som har utviklet alvorlig immunsvikt fordi de av ulike grunner ikke har fått effektiv hiv-behandling.

PCP forekommer også hos andre pasientgrupper med alvorlig svekket immunforsvar, for eksempel pasienter behandlet med cellegift og immundempende legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg