Sovende barn
Barn puster vanligvis raskere enn voksne.
Sovende barn
Av /Shutterstock.

Respirasjonsfrekvens er det samme som antall innåndinger per minutt. Respirasjonsfrekvensen for en voksen person i hvile er vanligvis i området 10–18, mens barn og eldre personer har en høyere respirasjonsfrekvens.

Faktaboks

Også kjent som

Forkortes ofte som RF.

Respirasjonsfrekvensen er et viktig mål på alvorlighetsgraden av sykdom og måles ved at man teller antall åndedrag i ett minutt.

Respirasjonsfrekvensen reguleres av respirasjonssenteret i hjernestammen og vil justeres opp eller ned, avhengig av blodets innholdet av karbondioksid, oksygen og blodets surhetsgrad (respirasjonsregulering). Denne reguleringen skjer automatisk, men man kan også påvirke respirasjonsfrekvensen ved hjelp av viljen.

Unormal respirasjonsfrekvens

Hvis respirasjonsfrekvensen er høyere enn normalt, kalles det takypné. Hvis den er lavere enn normalt, kalles det bradypné.

Hos voksne sier man at en person har takypné ved en respirasjonsfrekvens over 20. Hos barn bedømmes respirasjonsfrekvensen til å være for høy (takypné) dersom den overstiger 60 (barn 0–5 måneder), er over 50 (6–12 måneder) eller over 40 (1–5 år).

Takypné sees blant annet ved astmaanfall, hjertesvikt, forverring av kols, lungebetennelser og ved febertilstander generelt. I tillegg kan man finne høy respirasjonsfrekvens ved tilstander der surhetsgraden i blodet er økt (acidose), som ved forgiftninger med metanol og etylenglykol, og ved nyresvikt eller dårlig regulert diabetes.

Lav respirasjonsfrekvens kan sees ved inntak av store doser av medikamenter som påvirker respirasjonssenteret, for eksempel opiater og beroligende medisiner som benzodiazepiner. Tilsvarende kan man se bradypné ved skader i sentralnervesystemet, for eksempel ved hjerneslag.

Skåringsverktøy

NEWS Chart
National Early Warning Score 2 (NEWS2) skåringsskjema. Personen skåres ut fra dårligste verdi på hver måling/vurdering og gis poengsum etter det. SpO2 er mål på oksygenmetning i blodet og legen må velge hvilken av de to skalaene som skal følges for den syke. Det gis to poeng om personen mottar oksygenbehandling. For våkenhet (consciousness) gis null poeng om personen er våken og klar (A – alert), ellers tre poeng om personen er forvirret (C – confusion), gir vokal respons (V – responds to voice), gir respons på smerte (P – responds to pain) eller ikke gir noen respons (U – unresponsive).
Lisens: Royal College of Physicians 2017

Registrering av respirasjonsfrekvensen inngår i mange skåringssystemer som brukes for å kartlegge en sykdoms alvorlighetsgrad. Eksempler på dette er CRB-65 (Confusion, Respiratory rate, Blood pressure, Age over 65) ved lungebetennelser og qSOFA (quick Sequential/Sepsis-related Organ Failure Assessment) ved sepsis.

NEWS – National Early Warning Score er et skåringsverktøy som benyttes i overvåkningen av pasienter av alle kategorier, og som har respirasjonsfrekvensen som en viktig komponent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg