Adipositas hypoventilasjonssyndrom er en tilstand der fedme, det vil si BMI på mer enn 30 kg/m², hemmer pustefunksjonen i så stor grad at mengden karbondioksid i blodet stiger utover det normale. Hemmet pustefunksjon vil her si at man puster for lite, det vil si hypoventilerer.

Faktaboks

Uttale

adip'ositas hypoventilasj'onssyndrom

Etymologi

av latin adipostias, 'fedme'

Årsaker

Faren for å utvikle tilstanden øker med økende BMI. Ved fedme blir lungevolumet redusert og kroppen stiller høyere krav til pusting (ventilasjon). Disse faktorene kombinert med hypoventilasjon om natten gjør at det hoper seg opp med karbondioksid i blodet.

Symptomer

Tilstanden er ofte forbundet med pustestopper om natten, såkalt søvnapné. Pasientene har ofte lett for å sovne om dagen, kjenner seg slitne og har redusert konsentrasjonsevne og hukommelse.

Diagnose

Diagnosen stilles ved å måle nivået av karbondioksid og oksygen i arterielt blod, samt måling av pustefunksjon og blodgasser om natten.

Behandling

Adipositas hypoventilasjon behandles med ikke-invasiv ventilasjonsstøtte om natten, det vil si en maske over munn og/eller nese som er koblet til en liten respirator, for eksempel CPAP. I tillegg er vektreduksjon av stor betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg