Akro-osteolyse
Røntgenbilde av en hånd. Den ytterste knokkelen på pekefingeren er tydelig annerledes enn på de øvrige fingrene. Pasienten hadde psoriasisartritt.

Akro-osteolyse er en sjelden tilstand der beinsubstans ytterst i fingre eller tær absorberes og forsvinner.

Faktaboks

Uttale
ˈakro-osteolˈyse
Etymologi

av akro-, 'ytterst, høyest', osteo-, 'knokkel, bein' og -lyse, 'oppløsning, svinn'

Også kjent som

akro-osteolyse

Årsaker

Flere sjeldne sykdommer kan føre til akro-osteolyse inkludert:

Revmatiske sykdommer:

Andre årsaker:

Symptomer og diagnose

Akro-osteolyse kan være smertefullt med ømhet og hevelse i fingre og tær. Diagnosen baseres på røntgenundersøkelser, som viser typiske skjelettforandringer med tap av benmasse i de ytterste delene av fingre og tær, og på tilknytning til en bakenforliggende sykdom. Blodprøver kan tas for å utelukke andre mulige årsaker til symptomene, for eksempel hyperparatyreoidose. I noen tilfeller påvises ingen spesiell årsak (idiopatisk).

Behandling

Akro-osteolyse er vanskelig å behandle, men er avhengig av den bakenforliggende sykdommen. Optimal behandling av den underliggende sykdommen antas å være forebyggende. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner kan brukes for å lindre symptomene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg