albueleddet

Høyre albueledd sett forfra.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Bakre albueluksasjon
Albueluksasjon hos en 16 år gammel jente. Skaden skjedde under brytekamp.
Av .

Albueluksasjon betyr det samme som «albuen ut av ledd». Det vil si at albueleddets leddflater forskyves i forhold til hverandre. Vanligst er det at underarmen forskyves bakover i forhold til overarmen. Av og til er det bare hodet på spolebenet (radius) som glir ut av sin leddskål, for eksempel som følge av brudd på albuebenet (ulna).

Faktaboks

Uttale
albueluksasjˈon

Luksasjon skyldes nesten alltid skade, og er vanligst hos barn og ungdom. Leddbåndene og leddkapselen blir helt eller delvis revet i stykker ved luksasjon. Radialis- og ulnarisnervene kan også skades.

Behandling

Leddet bør settes tilbake på plass (reponeres) så fort som mulig. Hos voksne kan det forsøkes med lokalbedøvelse, men hos barn bør det gjøres i narkose. Etter at albuen er satt på plass, må legen undersøke om albuen er stabil. Dersom albuen ikke glir ut av ledd igjen, kan behandlingen være konservativ (ikke-operativ). Legen må samtidig kontrollere nøye om det er skader på nerver eller blodforsyning. Når skaden innbefatter brudd eller alvorlige ligamentskader, må den ofte opereres. Etter reponeringen må pasienten ofte gå med armen i fatle eller gips en tid eller bruke en leddet skinne (ortose).

Prognose

Etter konservativ behandling oppnår man oftest et stabil ledd, men noe innskrenket leddutslag må påregnes (spesielt ekstensjon). Brudd som opereres har som regel mer omfattende skader. Man oppnår som regel god stabilitet, men uttalt stivhet er ikke uvanlig. Noen får også kroniske smerter eller ektopisk bendannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg