Alkoholbetinget psykose er psykose som utløses av langvarig bruk av alkohol. Det betyr at bruken av alkohol i seg selv kan utløse hallusinasjoner, som for eksempel hørselshallusinasjoner, eller vrangforestillinger. Man kan skille mellom ulike typer, som tilstander lignende schizofreni eller mer paranoide tilstander. Den vanligste alkoholinduserte psykosen skal være sjalusiparanoia, oftest relatert til partner. Man kan også se mer depressive psykoser eller oppstemte/maniske tilstander. Det er ikke sikkert om slike alkoholinduserte psykoser og vrangforestillinger kan oppstå uten at personen på forhånd er disponert for eller sårbar for primær psykisk sykdom.

Faktaboks

Uttale
alkoholpsykˈose
Også kjent som

alkoholisk psykose, alkoholindusert psykotisk lidelse

Hos personer som bruker store mengder alkohol over tid er feilernæring vanlig. Særlig mangel på vitamin B1 (tiamin) er alvorlig. Dette kan føre til skader på spesielle celler i hjernen som kan gi symptomer som synsforstyrrelser (nystagmus), bevegelsesproblemer (ataksi) og bevissthetsforstyrrelser i form av forvirring og hukommelselssvikt. Tilstander som Wernickes encephalopati kan utvikle seg og bli kronisk – som ved Korsakoffs syndrom

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg