Ankel-arm-indeks er en undersøkelse for beregning av blodtrykket og blodgjennomstrømningen i beina. Undersøkelsen brukes blant annet i forbindelse med utredning av perifer arteriell sykdom.

Med opplæring kan både sykepleiere og fastleger gjennomføre denne undersøkelsesmetoden.

Utstyr

For å gjennomføre AAI trengs et ordinært, manuelt blodtrykksapparat og et ultralyd doppler-apparat.

En feilkilde ved måling av AAI er bredden på blodtrykksmansjetten. Er den for smal vil målingen bli feil.

Framgangsmåte

Måling av AAI på arteria dorsalis pedis

For å beregne en ankel-arm-indeks må man måle blodtrykket i armene og beina. I armene måles blodtrykket på vanlig måte: Man blåser opp mansjetten og lytter med doppler-apparatet når blodstrømmen er helt opphørt. I beina brukes også doppler-apparatet for å avgjøre når blodstrømmen er opphørt. Man bruker vanligvis arterien bak indre ankelknoke (arteria tibialis posterior) og arterien på fotryggen (arteria dorsalis pedis) til å «høre» med dopplerlyd.

Når man skal beregne AAI, deler man høyest målte trykk på beinet med høyest målte trykk på armen. Hvert bein måles separat.

Hvis en pasient for eksempel har 120 mmHg i systolisk trykk på armen og 60 mmHg på ankelen, blir AAI = 60/120 = 0,5.

Tolkning

Hos personer uten aterosklerose er AAI vanligvis 0,9–1,3. Hvis AAI er større enn 1,3, er blodårene så stive at de ikke kan komprimeres ordentlig (mediasklerose). Det gjør at man ikke kan stole på målingene. Mediasklerose kan skyldes diabetes eller langvarig nyresvikt.

Hvis AAI er større enn 0,5, men mindre enn 0,9, er blodgjennomstrømningen svekket som følge av aterosklerose. Karkirurgisk vurdering og eventuell behandling må vurderes.

Hvis AAI er mindre enn 0,5, er blodgjennomstrømningen kritisk nedsatt. Det kalles også kritisk iskemi. Karkirurgisk vurdering bør gjennomføres. Hvis en pasient har et leggsår og en AAI under 0,5, vil ikke såret gro med mindre blodgjennomstrømningen bedres.

Hvis pasienten har diabetes med nevropati og/eller langvarig nyresvikt, er det stor sannsynlighet for at det midterste laget av arterien er stivt (mediasklerose), og målingen er upålitelig. Da anbefales det at pasienten får målt blodtrykket i stortærne (tåtrykksmåling). Denne undersøkelsen er mer pålitelig og utføres stort sett bare på sykehus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg