Aortastenose er forsnevring i aortaklaffen. Dette er den vanligste hjerteklaffefeilen i Norge i dag. En trang aortaklaff vil øke belastningen på venstre hjertekammer og kan på sikt gi hjertesvikt. Vesentlig tranghet kan hindre blodstrømmen ut i aorta og kan gi alvorlige symptomer som besvimelse.

Faktaboks

Uttale

aˈortastenˈose

Etymologi
av gresk stenos, ‘trang’

Årsaker og symptomer

Forsnevringen kan være medfødt, rest etter en revmatisk betennelse, eller arteriosklerotisk. Ved betydelige grader av forsnevring må venstre hjertekammer utvides og forstørres for å klare å presse blodet gjennom den trange åpningen. Dette fører til symptomer på hjertesvikt, som blant annet pustevansker eller brystsmerter og hos enkelte, besvimelsesanfall.

Behandling

Aortastenose som gir slike symptomer bør behandles kirurgisk med innsetting av kunstig ventil som enten er mekanisk eller biologisk. Det vanligste er åpen kirurgi. For pasienter som har høy risiko ved vanlig hjertekirurgi, kan en biologisk klaff settes inn ved kateterbasert aortaklaffoperasjon, også kalt TAVI.

De fleste kunstige ventiler gir økt risiko for blodpropp. Dette forhindres med livslang blodfortynningsbehandling (antikoagulasjon). Utsiktene ved den kirurgiske behandling er gode.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg