arteriosklerose

Aterosklerose. Figuren viser skjematisk utviklingen av aterosklerose fra den normale arterievegg. Først dannes det «ateromatøse plakk» bestående av fettfylte makrofager (A). Når denne prosessen fortsetter, stimuleres ansamling av betennelsesceller fra blodet og glatte muskelceller fra åreveggens dypere lag (media) (B, C). Disse celler produserer mellomcellesubstanser som dels forkalkes og bidrar til at åreveggen fortykkes og hulrommet for blodsirkulasjonen avtar (D). Skade av cellelaget som skiller den aterosklerotiske årevegg fra blodet, vil raskt føre til blodlevring og eventuell tilstopping av årens hulrom (E).

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Arteriosklerose er en betegnelse på tilstander med fortykket arterievegg med tap av elastisitet. Den omfatter aterosklerose (åreforkalkning) som den helt dominerende undergruppen, men også såkalt arteriolosklerose som sees ved forhøyet blodtrykk, og mediasklerose der arterieveggen er forkalket, mens årens hulrom ikke er forsnevret.

Faktaboks

Uttale
arteriosklerˈose
Etymologi
av latin arteria, ‘pulsåre’, og gresk skleros, ‘hard’

Ordet arteriosklerose benyttes ofte noe upresist synonymt med aterosklerose.

Årsaker

Aterosklerose
iStock.

Arteriosklerose kan være et normalt aldersfenomen, men i yngre alder er det en sykelig prosess, hvis årsak er uklar. Sykdommen kan være arvelig betinget, den kan skyldes for rikelig bruk av animalsk fett i kosten eller den kan skyldes overdreven røyking. Arteriosklerose sees hyppig ved enkelte sykdommer som høyt blodtrykk (hypertensjon) og diabetes.

Symptomer

Først kommer en fortykkelse av den indre årehinne, ofte med avleiring av fett (kolesterol), deretter bindevev og etter hvert kalknedslag. Disse avleiringer vokser og kan revne og danne sår i den indre årehinnen (endotelet). På et slikt sår kan blodet levre seg og danne en blodpropp (trombe), som kan gi tilstopping av blodåren. Arteriosklerose gir plager som følge av nedsatt blodtilførsel til de enkelte organer. I hjernen viser dette seg som hjerneslag (apopleksi), enten som følge av trombose eller blødning. I hjertet gir nedsatt blodtilførsel hjertekrampe (angina pectoris), mens tilstopping av en av hjertets kransarterier gir hjerteinfarkt. Arteriosklerose i benets pulsårer gir smerter ved gang, slik at pasienten må stoppe og hvile (intermitterende hinking). Tilstopping av en av benets arterier kan gi koldbrann.

Forebyggelse

Arteriosklerose kan forebygges ved at man legger om kosten til mindre forbruk av fett, slutter å røyke, sørger for rikelig mosjon og behandler høyt blodtrykk og diabetes effektivt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg