Asfyksi er betegnelsen på en tilstand med generell oksygenmangel i alle kroppens vev. Pasienten vil ofte ha påvirket bevissthet, ha tegn på for lite oksygen i blodet og svært lavt blodtrykk, eventuelt ha hjertestans.

Tilstanden asfyksi er en følge av at kroppens vev har for lite tilgjengelig oksygen for at normal cellefunksjon kan opprettholdes (hypoksi), som ofte skyldes for lite oksygen i blodet (hypoksemi).

Begreptet asfyksi brukes hyppigst i sammenheng med fødsel, se asfyksi hos nyfødte.

Asfyksi kan oppstå som følge av flere mekanismer:

  1. Ved asfyksi hos nyfødte er årsaken dårlig sirkulasjon av blod til fosteret fra morkaken, for eksempel ved avklemming av navlesnor eller morkakesvikt.
  2. Nedsatt eller manglende ventilasjon av lungene på grunn pustestopp, store skader i brysthulen eller mellomgulvsmuskelen, eller luftveisobstruksjon i øvre eller nedre luftveier.
  3. Redusert lungefunksjon som hindrer oksygen fra innåndingsluften i å komme over i blodet. Dette som følge av for eksempel lungebetennelse (pneumoni), lungeødem, astmaanfall eller punktert lunge (pneumothorax).
  4. Oksygenfattig innåndingsluft, for eksempel ved opphold i store høyder eller ved lave lufttrykk av andre årsaker, som i fly uten trykkkabin.
  5. Nedsettelse av evnen blodets hemoglobin har til å binde oksygen. Dette skjer vanligst ved at enkelte gasser innåndes og går over i blodet der de inngår en kjemisk forbindelse med hemoglobinet. For eksempel gir karbonmonoksid (CO), nitrogenforbindelser og svovelforbindelser opphav til henholdsvis karboksyhemoglobin, sulfhemoglobin og methemoglobin.

Asfyksi gir vanligvis gråblek, hvitlig eller blålig farge av huden og slimhinnene (cyanose). Ved alvorlig CO-forgiftning er huden og slimhinnene friskt røde til tross for alvorlig oksygenmangel, da karboksyhemoglobin har en friskt rød farge.

Asfyksi vil føre til hjerneskade og hjertestans. Hos pasienter uten hjertesykdom vil hjerneskaden i de fleste situasjoner oppstå før hjertet stanser.

Behandlingen av asfyksi består primært i overtrykksventilasjon med tilførsel av ekstra oksygen og eventuelt hjertekompresjon ved hjertestans. Det er forskjellig behandlingsalgoritmer for asfyksi hos voksne og nyfødte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.