Asfyksi er betegnelse på en tilstand med generell oksygenmangel i alle kroppens vev. Pasienten vil ofte ha påvirket bevissthet, ha tegn på for lite oksygen i blodet og svært lavt blodtrykk, eventuelt ha hjertestans.

Faktaboks

Uttale
asfyksˈi
Etymologi
av a-, gresk ‘puls’
Også kjent som
asphyxia

Tilstanden asfyksi er en følge av at kroppens vev har for lite tilgjengelig oksygen for at normal cellefunksjon kan opprettholdes (hypoksi), som ofte skyldes for lite oksygen i blodet (hypoksemi).

Begrepet asfyksi brukes hyppigst i sammenheng med fødsel, se asfyksi hos nyfødte.

Årsaker til asfyksi

Asfyksi kan oppstå som følge av flere mekanismer:

  1. Ved asfyksi hos nyfødte er årsaken dårlig sirkulasjon av blod til fosteret fra morkaken, for eksempel ved avklemming av navlesnor eller morkakesvikt.
  2. Nedsatt eller manglende ventilasjon av lungene på grunn pustestopp, store skader i brysthulen eller mellomgulvsmuskelen, eller luftveisobstruksjon i øvre eller nedre luftveier.
  3. Redusert lungefunksjon som hindrer oksygen fra innåndingsluften i å komme over i blodet. Dette som følge av for eksempel lungebetennelse (pneumoni), lungeødem, astmaanfall eller punktert lunge (pneumothorax).
  4. Oksygenfattig innåndingsluft, for eksempel ved opphold i store høyder eller ved lave lufttrykk av andre årsaker, som i fly uten trykkabin.
  5. Nedsettelse av evnen blodets hemoglobin har til å binde oksygen. Dette skjer vanligst ved at enkelte gasser innåndes og går over i blodet der de inngår en kjemisk forbindelse med hemoglobinet. For eksempel gir karbonmonoksid (CO), nitrogenforbindelser og svovelforbindelser opphav til henholdsvis karboksyhemoglobin, sulfhemoglobin og methemoglobin.

Symptomer

Asfyksi gir vanligvis gråblek, hvitlig eller blålig farge av huden og slimhinnene (cyanose). Ved alvorlig CO-forgiftning er huden og slimhinnene friskt røde til tross for alvorlig oksygenmangel, da karboksyhemoglobin har en frisk rødfarge.

Asfyksi vil føre til hjerneskade og hjertestans. Hos pasienter uten hjertesykdom vil hjerneskaden i de fleste situasjoner oppstå før hjertet stanser.

Behandling

Behandlingen av asfyksi består primært i overtrykksventilasjon med tilførsel av ekstra oksygen og eventuelt hjertekompresjon ved hjertestans. Det er forskjellige behandlingsalgoritmer for asfyksi hos voksne og nyfødte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev KATARZYNA TYKOCKA

Bruker man ordet ''asfyksiert''? Kan man si '' Jeg vil ikke dø asfyksiert''?

svarte Trond Nordseth

Takk for godt spørsmål! Asfyksi brukes vanligvis som en betegnelse på en etablert tilstand med for lite oksygeninnhold i kroppen, og i utgangspunktet ikke som adjektiv / adverb slik som "asfyksiert" vil være. Det er mer vanlig å bruke hypoksemisk eller hypoksisk på denne måten, da dette er mer beskrivende (se https://sml.snl.no/hypoksi). "Jeg vil ikke dø hypoksisk / i hypoksi" vil være mer i tråd med medisinsk sjargong.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg