Autonome symptomer er kroppslige symptomer som fremkalles av aktivitet i det ikke-viljestyrte, autonome nervesystemet. Autonome symptomer er vanlige ved angst og ved bivirkninger av legemidler.

Faktaboks

Uttale
autonˈome symptˈomer
Også kjent som

autonom aktivitet

Symptomer

Typiske autonome symptomer ved overaktivt autonomt nervesystem er vedvarende følelse av indre uro (nervøsitet), skjelving (tremor), muskelspenning, svetting, ørhet, hjertebank, svimmelhet, ubehag i magen og tørr munn. Symptomene ved svikt i det autonome nervesystemet kan være lavt blodtrykk med svimmelhet og besvimelser, kvalme, problemer med ereksjon, tåkesyn, forstoppelse og problemer med vannlating.

Behandling

Selv om autonome symptomer styres av det ikke-viljestyrte nervesystemet, kan de fleste mennesker ved hjelp av mental trening få en rimelig god grad av kontroll over slike symptomer. Det gjelder særlig når symptomene opptrer i tilknytning til angst. Ved svikt i det autonome nervesystemet er det viktig å rette behandlingen mot årsaken og den bakenforliggende sykdommen, i tillegg til å vurdere bivirkninger av legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg