Betaglukan, eller β-glukan, et naturlig polysakkarid som finnes i cellevegger fra enkelte kornarter (bygg og havre) gjær, sopp, lav og alger. Oppbygningen og strukturen til betaglukan varierer fra ulike kilder. Betaglukan er oppgitt å kunne senke kolesterol og å kunne påvirke immunforsvaret.

Betaglukan kan redusere nivået av LDL-kolesterol og totalkolesterol. Virkningsmekanismen er fortsatt ikke klarlagt, men kan trolig skyldes av at betaglukan kan øke seigheten (viskositeten) i mage-tarm-kanalen slik at opptak av kolesterol fra mat og reopptak av gallesyrer blir redusert. Kroppen kompenserer med økt produksjon av gallesyre i lever og økt LDL-reseptorer.

Det er lite kunnskap om bruk av kosttilskudd sammen med legemidler, og derfor bør det brukes med forsiktighet hos pasienter med alvorlig sykdommer. 

Betaglukan kan bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter måltid og dermed bør det brukes med forsiktighet hos pasienter som bruker legemidler mot forhøyet blodsukker (diabetes).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.