Betaglukan, eller β-glukan, et naturlig polysakkarid som finnes i cellevegger fra enkelte kornarter (bygg og havre) gjær, sopp, lav og alger. Oppbygningen og strukturen til betaglukan varierer fra ulike kilder. Betaglukan er oppgitt å kunne senke kolesterol og å kunne påvirke immunforsvaret.

Betaglukan kan redusere nivået av LDL-kolesterol og totalkolesterol. Virkningsmekanismen er fortsatt ikke klarlagt, men kan trolig skyldes av at betaglukan kan øke seigheten (viskositeten) i mage-tarm-kanalen slik at opptak av kolesterol fra mat og reopptak av gallesyrer blir redusert. Kroppen kompenserer med økt produksjon av gallesyre i lever og økt LDL-reseptorer.

Det er lite kunnskap om bruk av kosttilskudd sammen med legemidler, og derfor bør det brukes med forsiktighet hos pasienter med alvorlig sykdommer. 

Betaglukan kan bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter måltid og dermed bør det brukes med forsiktighet hos pasienter som bruker legemidler mot forhøyet blodsukker (diabetes).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.