betaglukan

Betaglukan, eller β-glukan, et naturlig polysakkarid som finnes i cellevegger fra enkelte kornarter (bygg og havre) gjær, sopp, lav og alger. Oppbygningen og strukturen til betaglukan varierer fra ulike kilder. Betaglukan er oppgitt å kunne senke kolesterol og å kunne påvirke immunforsvaret.

Kolesterolsenkende effekt

Betaglukan kan redusere nivået av LDL-kolesterol og totalkolesterol. Virkningsmekanismen er fortsatt ikke klarlagt, men kan trolig skyldes av at betaglukan kan øke seigheten (viskositeten) i mage-tarm-kanalen slik at opptak av kolesterol fra mat og reopptak av gallesyrer blir redusert. Kroppen kompenserer med økt produksjon av gallesyre i lever og økt LDL-reseptorer.

Interaksjoner med legemidler

Det er lite kunnskap om bruk av kosttilskudd sammen med legemidler, og derfor bør det brukes med forsiktighet hos pasienter med alvorlig sykdommer.

Betaglukan kan bidra til å redusere blodsukkerstigningen etter måltid og dermed bør det brukes med forsiktighet hos pasienter som bruker legemidler mot forhøyet blodsukker (diabetes).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Samuelsen, Anne Berit (2015) Kolesterolsenkende aktivitet av β-glukan. Norsk Farmaceutisk Tidsskrift 5/2015

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg