Betaglukan er et naturlig polysakkarid som finnes i cellevegger fra enkelte kornarter (bygg og havre), gjær, sopp, lav og alger. Strukturen til betaglukan varierer fra ulike kilder. Betaglukan er oppgitt å kunne senke kolesterol og å kunne påvirke immunforsvaret.

Faktaboks

Også kjent som

β-glukan

Kolesterolsenkende effekt

Betaglukan kan redusere nivået av LDL-kolesterol og totalkolesterol. Virkningsmekanismen er fortsatt ikke klarlagt, men kan skyldes at betaglukan øker seigheten til tarminnholdet slik at opptak av kolesterol fra mat og gjenopptak av gallesyrer blir redusert. Kroppen kompenserer med økt produksjon av gallesyre i leveren og økt LDL-reseptorer.

Interaksjoner med legemidler

Det er lite kunnskap om bruk av kosttilskudd sammen med legemidler, og derfor bør det utvises forsiktighet ved bruk hos pasienter med alvorlig sykdommer.

Betaglukan kan bidra til å bremse blodsukkerstigningen etter måltid og dermed bør det utvises forsiktighet ved bruk hos pasienter som bruker legemidler mot forhøyet blodsukker (diabetes).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Samuelsen, Anne Berit (2015). Kolesterolsenkende aktivitet av β-glukan. Norsk Farmaceutisk Tidsskrift, 2015 (5).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg