Blåblindhet er en form for fargeblindhet hvor særlig oppfattelsen av den blå delen av fargespekteret er svekket, i sjeldne tilfeller helt fraværende. Defekten kalles også blå-gul fargeblindhet. Personer med defekten vil oppfatte blått som grønn og gult som fiolett.

Faktaboks

Også kjent som

blå-gul fargeblindhet, blå-gul fargesvakhet

Tilstanden kan skyldes en medfødt genfeil. Det er likevel vanligere at fargeblindheten kommer i forbindelse med andre sykdommer.

Medfødt type

Medfødt blå-gul fargeblindhet eller svakhet er meget sjeldent (færre enn 1 per 10000). Den er like vanlig hos kvinner og menn. Genfeilen ved rød-grønn fargeblindhet sitter på X-kromosomet (et kjønnskromosom) og arvegangen er derfor kjønnsbundet. Ved blå-gul fargeblindhet sitter genfeilen derimot på et «vanlig» kromosom (autosom), nemlig kromosom nummer 7, og arvegangen er derfor autosomal.

Tilstanden skyldes enten en fullstendig mangel på, eller en nedsatt funksjon av de sansecellene i netthinnen som fanger opp den kortbølgede (blå) delen av lyset (S-tappene). Tilstanden kalles tritanopi (blåblindhet) hvis disse tappene er helt fraværende eller tritanomali (blåsvakhet) hvis de er til stede, men med nedsatt funksjon.

Ervervet type

Blå-gul fargesvakhet forekommer oftest som en ervervet form i forbindelse med andre øyesykdommer, for eksempel aldersrelatert makuladegenerasjon, grønn stær og retinitis pigmentosa. Disse pasientene har også ofte, men i mindre grad, en rød-grønn fargesvakhet.

Personer med kjernestær, som er en ganske vanlig form for grå stær, vil også utvikle en relativ blåsvakhet fordi den etter hvert gulbrune linsekjernen filtrerer endel av det blå lyset, men vanligvis ikke i tilstrekkelig grad til at det slår ut i fargesynstester som for eksempel Ishiharas fargetavle.

Personer med blå-gul fargeblindhet har vanligvis færre synsproblemer i dagliglivet enn de med rød-grønn fargeblindhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg