dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis kan ofte ses på strekkesidene av ledd og klør vanligvis intenst.
Av /DermNetNZ.org.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Dermatitis herpetiformis er en kronisk, kløende blemmesykdom som er knyttet til overfølsomhet for gluten. Mer enn ni av ti av pasientene har forandringer i tarmen forenlig med gluten-sensitiv tarmsykdom, men bare cirka to av ti har symptomer fra tarmen. Mange har glutenintoleranse uten at det har denne hudsykdommen. Genetisk predisposisjon er nødvendig for at gluten-intoleranse skal føre til denne hudsykdommen. 'Herpetiformis' betyr at utslettet ligner på hudforandringene som sees ved herpesvirusinfeksjon på huden, men sykdommen har ellers ikke noe med dette viruset å gjøre.

Faktaboks

Uttale
dermatˈitis herpetifˈormis
Etymologi
av gresk derma, ‘hud’, -itis, ‘betennelse’, og herpetiformis, ‘ligner på herpes’

Symptomer

Sykdommen arter seg ved at det oppstår et sterkt kløende, nærmest brennende utslett som særlig finnes på strekksidene av armene og bena og i hodet. Utslettet kan finnes også andre steder på på kroppen, mer på ryggen enn på magen og brystet. Utslettene er gjerne gruppert, og består av flere ulike effloresenser; røde vabler, små knuter og små væskefylte blemmer.

Diagnosen fastslås ved biopsi av huden, der det i typiske tilfeller påvises et entydig funn: spesifikt nedslag av antistoff av klassen IgA. Dette funnet er diagnostisk for tilstanden.

Behandlingen

Behandlingen er glutenfri diett. Dietten må være svært konsekvent for at utslettet ikke skal komme tilbake og det kan ta mange uker før kløen er helt borte. Sulfoner lindrer symptomene veldig godt, og brukes gjerne mens man venter på effekten av dietten. Sulfoner har vanligvis så rask og god effekt på kløen ved denne tilstanden, at effekten kan brukes som en indikasjon på at diagnosen er riktig. Noen pasienter blir ikke helt bra, til tross for bruk av glutenfri diett. Disse kan ha nytte av å bruke sulfoner i tillegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg