Bulløs pemfigoid
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Dermatitis herpetiformis
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Blemmesykdommer er en gruppe kroniske hudsykdommer som kjennetegnes av spontant oppståtte væskefylte blemmer i huden.

Faktaboks

Også kjent som

bulløse sykdommer

En blemme på huden oppstår når overhuden, eller deler av denne, mister festet i det underliggende lag. Det kan være ulike årsaker til dette.

Autoimmun årsak

Den vanligste årsaken til blemmesykdommer er at immunapparatet danner antistoffer som angriper festestrukturer i overhuden. I denne gruppen er det flere ulike varianter. Gruppen kalles kronisk autoimmune blemmesykdommer. De viktigste sykdommene i denne gruppen er bulløs pemfigoid, pemfigussykdommene og dermatitis herpetiformis.

Genetisk årsak

Epidermolysis bullosa er en gruppe blemmesykdommer der genetiske feil fører til svakheter i proteiner i basalmembranen. Basalmembranen er overgangssonen mellom overhuden og lærhuden. Hvis overhuden mister festet til basalmembranen, vil huden løsne og danne blemmer.

Andre årsaker

Blemmer på huden kan ellers sees som ledd i andre hudsykdommer, som pyodermier, kontakteksem, phytofotodermatitt, eller ved skader av huden, som brannskade eller friksjon (gnagsår).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg