Diskoid lupus i hodebunn av Lanuti E, Int J Trichology (2012). Gjengitt med tillatelse

Systemisk lupus erythematosus kan gi et karakteristisk utslett som ofte kalles sommerfuglutslett. Utslettet kan også ses hos pasienter med diskoid lupus erythematosus.

Sommerfuglutslett av BMC Pediatr (2013)/BMC Pediatr (2013). CC BY 2.0

Diskoid lupus erytematosus, forkortet DLE, er en hudsykdom karakterisert ved et utslett av rødlige, skjellende flekker. Sykdommen angriper ikke indre organer og skilles fra systemisk lupus erytematosus (SLE).

Flertallet av pasientene er kvinner i 20–50-årsalderen.

Utslettet har en tendens til å forårsake arrdannelser. Det opptrer oftest på soleksponerte hudområder, som kinn, neserygg og i hodebunnen. I noen tilfeller har utslettet fasong som en sommerfugl med utbredte vinger, også kalt sommerfuglutslett. Utslettene kan også opptre på kroppen i større utbrudd.

Sykdommens årsak er ukjent, men det hender at den kan gå over i systemisk lupus erythematosus (SLE). Man bruker delvis samme behandling som ved denne tilstanden, for eksempel antimalariamidler av typen hydroksyklorokin, i tillegg til sterke kortisonkremer og kremer med kalsineurinhemmer. Forsiktighet med soleksponering og bruk av solkrem med høy solfaktor er viktig for å forebygge utbrudd av nytt utslett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.