Diskoid lupus i hodebunn
Av .
Sommerfuglutslett
Systemisk lupus erythematosus kan gi et karakteristisk utslett som ofte kalles sommerfuglutslett. Utslettet kan også ses hos pasienter med diskoid lupus erythematosus.
Av /BMC Pediatr (2013).
Lisens: CC BY 2.0

Diskoid lups erythematosus er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes av et utslett av rødlige, skjellende flekker.

Faktaboks

Uttale
lˈupus erythematˈosus discoˈides
Etymologi
latin og gresk erythematosus, ‘full av rødhet’, og discoides, ‘diskosformet’
Også kjent som

discoid lupus erythematosus

Diskoid lupus erythematosus (DLE) tilhører den bredere sykdomskategorien lupus erythematosus (LE) som omfatter både andre hudsykdommer og systemiske sykdomsbilder. I motsetning til systemisk lupus erythematosus (SLE), som kan angripe indre organer, begrenser DLE seg til huden. DLE er preget av et spesielt utslett av rødfargede, skjellende flekker.

Andre varianter av hud-lups inkluderer:

  • Akutt kutan lupus erythematosus
  • Subakutt kutan lupus erythematosus
  • Lupus erythematosus profundus
  • Chilblain kutan lupus
  • Lupus tumidus

Årsaker

Sykdommens årsak er ukjent.

Forekomst

Flertallet som rammes av DLE er kvinner i 20–50-årsalderen. Fem til ti prosent av pasienter med DLE har også SLE.

Symptomer

Det røde, skjellende utslettet er det mest typiske symptomet på DLE. Det har en tendens til å etterlate seg arr og dukker oftest opp på soleksponerte hudområder, som kinn, neserygg og i hodebunnen. I noen tilfeller kan utslettet ta form av en sommerfugl med utstrakte vinger, ofte kalt «sommerfuglutslett». Utslettene kan også opptre på kroppen i større utbrudd.

Behandling

Behandling av DLE er avhengig av alvorlighetsgraden. I noen tilfeller bruker man samme legemidler som ved SLE, for eksempel antimalariamidler av typen hydroksyklorokin, i tillegg til sterke kortisonkremer og kremer med kalsineurinhemmer. For å forebygge nye utbrudd av utslettet er det viktig å begrense soleksponering og bruke solkrem med høy solfaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg