Eksoftalmus, tilstand hvor ett eller begge øyne er skjøvet fremover i øyehulen slik at de står lenger fram enn vanlig.  I de alvorligste tilfellene står øynene så langt fram at det kan hindre blunking, slik at fare for sårdannelser på hornhinnen oppstår. Tilstanden kan skyldes en svulst, en blødning eller en betennelsesprosess i øyehulen bakenfor øyeeplet. Hvis flere av de ytre øyemusklene er lammet, vil man også få en viss eksoftalmus.

Eksoftalmus er meget vanlig ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen, ofte, men ikke alltid, ledsaget av hypertyreose. Eksoftalmus oppstår da på grunn av betennelse i bløtvev og muskulatur i øyehulen. Samtidig sees ofte en rekke andre forandringer ved øynene, blant annet uvanlig stor øyespalte og nedsatt blunkefrekvens. Lette og moderate grader av eksoftalmus behøver ofte ikke spesiell behandling utover kunstig tårevæske eller salver for å hindre uttørring av øyets slimhinner. Større grader av eksoftalmus behandles med kortison og/eller strålebehandling av øyehulen. Det er aktuelt med trykkavlastende inngrep på øyehulen ved fortsatt fare for synstruende trykkskade av synsnerven.

Ved meget kosmetisk skjemmende eksoftalmus kan plastiskkirurgiske inngrep være av stor verdi. Behandling av grunnlidelsen behøver ikke å føre til bedring av pasientens eksoftalmus, som endog kan forverres akutt inntil måneder etter behandlingen (malign eksoftalmus).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.