Eksoftalmus, tilstand hvor ett eller begge øyne er skjøvet fremover i øyehulen. Tilstanden kan skyldes en svulst, en blødning eller en betennelsesprosess i øyehulen bakenfor øyeeplet. Hvis flere av de ytre øyemusklene er lammet, vil man også få en viss eksoftalmus.

Eksoftalmus er meget vanlig ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen, ofte, men ikke alltid, ledsaget av hypertyreose. Eksoftalmus oppstår da pga. betennelse i bløtvev og muskulatur i øyehulen. Samtidig sees ofte en rekke andre forandringer ved øynene, bl.a. uvanlig stor øyespalte og nedsatt blunkefrekvens. Lette og moderate grader av eksoftalmus behøver ofte ikke spesiell behandling utover kunstig tårevæske eller salver for å hindre uttørring av øyets slimhinner. Større grader av eksoftalmus behandles med kortison og/eller strålebehandling av øyehulen. Det er aktuelt med trykkavlastende inngrep på øyehulen ved fortsatt fare for synstruende trykkskade av synsnerven.

Ved meget kosmetisk skjemmende eksoftalmus kan plastisk kirurgiske inngrep være av stor verdi. Behandling av grunnlidelsen behøver ikke å føre til bedring av pasientens eksoftalmus, som endog kan forverres akutt inntil måneder etter behandlingen (malign eksoftalmus).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.