eksoftalmus

Eksoftalmus
Eksoftalmus hos en mann med Graves sykdom.
Av .

Eksoftalmus er en tilstand hvor ett eller begge øynene er skjøvet fremover i øyehulen slik at de står lenger fram enn vanlig. I de alvorligste tilfellene står øynene så langt fram at det kan hindre fullstendig blunking, slik at man kan risikere sårdannelser på hornhinnen. Tilstanden kan skyldes en svulst, en blødning eller en hevelse på grunn av en betennelse i øyehulen bakenfor øyeeplet. Hvis flere av de ytre øyemusklene er lammet, vil man også få en viss eksoftalmus. Eksoftalmus kan måles med Hertels eksoftalmometer.

Faktaboks

Uttale
eksoftˈalmus
Etymologi
av gresk ekso-, ‘ut, utenfor’, og ofthalmos, ‘øye’
Også kjent som
utstående øye, exophthalmus

Årsaker

Eksoftalmus er meget vanlig ved sykdommer i skjoldbruskkjertelen. I så tilfelle er det ofte, men ikke alltid, ledsaget av hypertyreose, for eksempel ved Graves sykdom. Tilstanden kalles da endokrin oftalmopati (Graves oftalmopati). Eksoftalmus oppstår da på grunn av betennelse i bløtvev og muskulatur i øyehulen.

Samtidig sees ofte en rekke andre forandringer ved øynene, blant annet uvanlig stor øyespalte og nedsatt blunkefrekvens.

Behandling

Lette og moderate grader av eksoftalmus behøver ofte ikke spesiell behandling utover kunstig tårevæske eller salver for å hindre uttørring av øyets slimhinner. Større grader av eksoftalmus behandles med kortikosteroider med eller uten strålebehandling av øyehulen.

Hvis det er såpass høyt trykk i øyehulen at synsnerven blir synstruende skadet, kan det være aktuelt med trykkavlastende kirurgisk inngrep på øyehulen.

Ved meget kosmetisk skjemmende eksoftalmus kan plastikkirurgiske inngrep være av stor verdi. Behandling av grunnlidelsen behøver ikke alltid å føre til bedring av pasientens eksoftalmus, som til og med kan forverres akutt inntil måneder etter behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg