Typisk utslett ved erythema multiforme. Lesjonene beskrives gjerne som «målskiver».

Erythema multiforme er en akutt hudsykdom med karakteristisk utseende utslett bestående av runde, konsentriske, myntstore flekker med flere grader av rød farge, såkalt irisfenomen. Ofte kan det være en liten, væskefylt blemme sentralt i flekken. Utslettet kommer særlig på hendene, men kan være utbredt til alle legemsdeler, også på slimhinnene. Utslettet oppstår akutt og går spontant tilbake etter om lag to uker. I noen tilfeller er det allmennsymptomer og feber.

Faktaboks

Uttale
erythˈema multifˈorme
Etymologi
av gresk erythema, ‘rødhet’, latin multi, ‘mange’, og -forma, ‘form’

Årsaker

Sykdommen skyldes en slags allergisk reaksjon, i de fleste tilfeller mot infeksjoner, men kan også være en reaksjon på medisiner. Hyppigst utløses sykdommen av et utbrudd av herpes simplex-virus, gjerne i form av et forkjølelsessår. I mange tilfeller kan det ikke påvises noen årsak til utslettet.

Behandling

I plagsomme tilfeller kan sykdommen behandles med en kortvarig kortisonkur. Der herpesutbrudd er årsaken, kan det være aktuelt å gi behandling som hindrer utbrudd av herpessår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg