Forvridning er en leddskade med overrivning av leddkapsel og leddbånd, eventuelt med avrivning av små beinstykker hvor muskler eller leddbånd fester seg (avulsjonsfraktur). I kneleddet kan forvridning gi løsning eller brudd av meniskene. Forvridning ligner forstuing, men er mer alvorlig.

Faktaboks

Uttale
forvrˈidning
Også kjent som

distorsjon

Forvridning gir smerte, hevelse, bloduttredelse, ansamling av blod i leddet (hemartros), eventuelt unormal bevegelighet og ustøhet i leddet (slarkeledd).

I alvorlige tilfeller gir forvridning leddforskyvning (luksasjon), ofte omtalt som «ute av ledd». Leddhodet forskyves oftest ut gjennom en sprekk i leddkapselen slik at det mister kontakten med leddskålen. Luksasjon gir sterke smerter, hevelse, sterkt innskrenket eller helt opphevet bevegelighet og feilstilling. Skulderen er det leddet som oftest går ut av ledd. Se skulderleddsluksasjon.

Behandling

Forvridning behandles etter PRICE-prinsipper:

  • protection (beskyttelse)
  • rest (hvile, avlastning)
  • ice (nedkjøling)
  • compression (sammenklemming, trykk)
  • elevation (heving av kroppsdel til over hjertehøyde)

Eventuell behandling er uttapping av blod fra leddet og om nødvendig reparering av overrivninger.

Luksasjon behandles med reponering, det vil si å få leddhodet tilbake i leddskålen med forskjellige metoder og håndgrep. Det er viktig at dette gjøres hurtig fordi sammentrekning av muskler og skrumpning av leddkapselen gjør reponering vanskelig eller umulig i løpet av noen dager. Den må da gjøres med en operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg