CT-bilde viser hemartros i kneledd etter sparkesykkelulykke med bruddskade på leggbenet mot kneleddet.

Hemartros er blodansamling i ledd. Slik blodansamling kan gi smerte, hevelse, stivhet og redusert bevegelse.

Faktaboks

Uttale
hemˈartros
Etymologi
av gresk haima, ‘blod’, og arthron, ‘ledd’

Årsaker

Flere faktorer kan forårsake hemartros, inkludert:

Symptomer og funn

De vanligst symptomene på hemartros er smerte, hevelse og redusert bevegelse i leddet. Albue, kneledd og ankler er vanlige lokalisasjoner. De fleste vil kunne relatere symptomene til en forutgående skade. Unntak er ved nervesykdommer med redusert følelse eller ved økt blødningstendens. Smerten utvikler seg vanligvis raskt eller i løpet av få timer, samtidig med økende hevelse i leddet. Huden over leddet kan ha økt varme. Hevelse og smerter gir redusert bevegelse i leddet.

Diagnostikk

Hemartros kan mistenkes på bakgrunn av sykehistorie og klinisk undersøkelse. I tillegg kan det være nødvendig å ta røntgenbilder eller CT for å utelukke brudd og andre skader. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med ultralyd- eller MR-undersøkelse for å få en bedre oversikt over blødningen og eventuelle skader på brusk, menisker eller leddbånd. Ved leddpunksjon ses blod i leddet umiddelbart. Analyse av leddvæsken vil bidra til å sikre diagnosen. Samtidig vil tapping av blod fra leddet avlaste og lindre symptomene.

Behandling

Behandlingen er avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden. En kombinasjon av flere tiltak kan vurderes. Disse kan omfatte avlastning og nedkjøling av leddet, kompresjon og at leddet holdes høyt. Ved tapping av leddet lindres smerten. Smertestillende medikamenter kan også være aktuelt, forutsatt at de ikke øker blødningsrisikoen. Hvis antikoagulantia (blodfortynnende legemidler) brukes, vil legen vurdere om disse bør stoppes i en periode. Fysioterapi kan være nødvendig for å gjenopprette bevegeligheten på sikt.

Alvorlig hemartros eller tilbakevendende tilfeller kan medføre skade på leddbrusk, utvikling av artrose og betydelige feilstillinger i ledd som rammes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg