Furunkel
En furunkel er en byll som som omfatter en hårsekk.
Furunkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Furunkulose er en tilstand med flere hudbyller (furunkler) samtidig. Furunklene begynner som røde, ømme knuter som vokser og eventuelt sprekker og tømmer seg for puss for deretter å hele med dannelse av et arr. Sykdommen kan strekke seg over lang tid, der den ene furunkelen avløser den andre.

Faktaboks

Uttale
furunkulˈose
Etymologi
av latin furunculus, ‘liten byll’, og gresk -osis, ‘tilstand’

Årsaken

Årsaken til sykdommen er infeksjon med gule stafylokokker (Staphylococcus aureus). Infeksjonen kan smitte fra person til person. Disponerende faktorer er som ved furunkler.

Funn og symptomer

Funnene er de samme som ved en furunkel, bare at det er flere byller. Ofte strekker tilstanden seg over flere måneder med utbrudd av nye furunkler, ofte bare noen få aktive samtidig. Allmenntilstanden er vanligvis ikke påvirket.

Diagnose

Diagnosen er klinisk, bekreftet med påvisning av gule stafylokokker med bakteriedyrkning.

Behandlingen

Lokalbehandling kan forsøkes med ulike antibakterielle midler. I noen tilfeller er det nødvendig med antibiotikakur, som ofte må være langvarig, kombinert med omfattende hygienetiltak.

Ikke sjelden kommer furunklene tilbake etter gjennomgått antibiotikakur. Årsaken kan være at andre familiemedlemmer bærer bakterien uten å ha symptomer. Derfor kan det være aktuelt å ta bakterieprøver av personer som pasienten har nær kontakt med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg