Furunkel
Furunkel eller byll, i armhulen.
Furunkel
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Furunkel er en dyptgående, pussfylt betennelse som omfatter en hårrot og vevet rundt denne.

Faktaboks

Uttale
furˈunkel
Etymologi
av latin furunculus, 'liten tyv'
Også kjent som

kong

Årsak

En furunkel skyldes oftest en infeksjon med gule stafylokokker. Utgangspunktet er en follikulitt, som utvikler seg videre og brer seg til vevet rundt follikkelen. Sykdommen kan overføres ved smitte. Disponerende faktorer er diabetes, overvekt, dårlig hygiene og immunsvikt.

Funn og symptomer

En furunkel kan utvikle seg fra en follikulitt, som er en betennelse knyttet til enn hårsekk. Ofte vil en furunkel opptre sammen med en eller flere follikulitter.

En furunkel er større enn en follikulitt, vil øke i størrelse og fremstå som en rød, øm knute, som etter hvert blir en byll. Byllen kan sprekke og tømme seg for puss. Furunkler er ofte lokalisert til nakken, setet eller ryggen, steder hvor det er aktive hårfollikler. Hvis en person har mange furunkler samtidig kalles tilstanden furunkulose. Hvis flere furunkler flyter sammen, oppstår en større byll, gjerne med flere åpninger. Dette kalles en karbunkel.

Diagnose

Diagnosen stilles basert på sykehistorie og legeundersøkelse. Diagnosen kan bekreftes av en dyrkningsprøve som viser vekst av gule stafylokokker. Differensialdiagnosen er byller som ikke er primære infeksjoner, men som kan være varianter av dyp akne eller hidrosadenitt.

Behandling

Omfanget og lokalisasjonen avgjør behandlingen. I mange tilfeller er det tilstrekkelig med åpning og tømming av byllen og lokalbehandling. Antibiotika kan være aktuelt hvis det er flere og tilbakevendende furunkler, ved furunkulose og ved furunkler lokalisert sentralt i ansiktet eller i øreganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg