Gassgangren er koldbrann som oppstår når jordbakterien Clostridium perfringensinfiserer sår. Bakterien produserer stoffer som fører til sterk vevsdød og gassdannelse. Det er nå en sjelden sårkomplikasjon, men under første verdenskrig døde mange soldater som følge av gassgangren.

Faktaboks

Uttale
gassgangrˈen
Også kjent som

gassflegmone, gassbrann,

Årsaker

Gassgangren skyldes sårinfeksjon med Clostridium perfringenes (eller sjeldnere andre clostridium-arter). Det er sjelden, men kan oppstå i alle urene, åpne sår og er en fryktet men sjelden operasjonskomplikasjon i dag. Blant risikofaktorene for utvikling av gassgangren er immunsvikt, intravenøst rusmiddelbruk med urene intramuskulære injeksjoner, abort og kirurgi i mageregionen.

Symptomer og tegn

Symptomene er akutt innsettende sterke smerter, svekket bevissthet, feber og hypotensjon.

Det tilkommer hevelse og misfarging av huden omkring såret og illeluktende, brunlig sekresjon fra det. Når man tar på huden omkring kan det kjennes som å ta på kram snø.

Diagnose

Diagnosen stilles på typisk utseende og symptomer. På bildeundersøkelse (røntgen, CT, MR) kan man se gass i bløtvevet. Det gjøres også mikrobiologisk undersøkelse av biopsier og blodkultur fra pasienten.

Behandling

Behandlingen inkluderer antibiotikabehandling, spesifikke antistoffer, kirurgi der en skjærer bort alt infisert vev og støttebehandling som væske- og respiratorbehandling. Trykkammer kan brukes til å begrense infeksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg