Levotyroksin er et legemiddel som brukes ved lavt stoffskifte  (hypotyreose). Lavt stoffskifte kan ha ulike årsaker, men symptomene skyldes for lite thyreoideahormon. Dette behandles ved å gi syntetisk thyreoideahormon (levotyroksin) som legemiddel. De vanligste handelsnavnene er Levaxin og Euthyrox.

Levotyroksin er et syntetisk hormon som gis fordi skjoldbruskkjertelen produserer for lite thyreoideahormon. Legemidlet skal erstatte den manglende eller reduserte produksjonen av thyreoideahormonet tyroksin, og virker på samme måte i kroppen som naturlig tyroksin.

Effekten av thyreoideahormoner er blant annet å regulere energiomsetningen i kroppen, stimulere til vekst av vev, effekt på hjertefunksjon, skjelettmuskler, varmeproduksjon, oksygenforbrenning og modning av hjernen. 

Produksjonen av thyreoideahormoner blir regulert av flere mekanismer i kroppen. I hypothalamus dannes hormonet TRH (engelsk: thyrotropin-releasing hormone), som påvirker hypofysen. Dette vil stimulere frigjørelsen av TSH (tyreotropin), som videre øker produksjon av T4 og T3. Når nivåene av T4 og T3 er normale vil de hemme hypofysens sekresjon av TSH. Levotyroksin er en erstatning for thyreoideahormonet tyroksin (T4).

Levotyroksin brukes mot hypotyreose, der produksjonen av thyreoideahormoner er redusert eller manglende. Dette skyldes ofte at det er en svikt i skjoldbruskkjertelen. Andre årsaker kan være mangel på jod eller svikt i hypofyse eller hypothalamus. Levotyroksin brukes også for å behandle eller forhindre struma, som kan være forårsaket av hormonell ubalanse, kirurgi eller kreft.

Legemidlet behandler ikke årsaken, men erstatter mangelen på hormonet tyroksin. Levotyroksin er reseptpliktig og finnes i ulike styrker. Dosering er individuell og tilpasses ved hjelp av jevnlig monitorering med blodprøver. Det anbefales å ta hele dosen på tom mage, gjerne en halvtime før frokost. 

Bivirkninger ved bruk av levotyroksin opptrer sjeldent, og er som oftest relatert til høye doser. Slike bivirkninger kan være hjertebank, uro og angst.  

Ved behandling med levotyroksin bør naturmiddelet johannesurt unngås, da dette kan redusere nivåene av legemidlet i kroppen. I tillegg må det vises forsiktighet med noen matvarer, kosttilskudd og andre legemidler. For eksempel anbefales det å vente minst fire timer mellom inntak av levotyroksin og andre stoffer som jern, magnesium, kalsium og syrenøytraliserende midler (antacida). Disse kan reagere med levotyroksin og føre til nedsatt konsentrasjon av levotyroksin. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.