heshet

Heshet, symptom på sykdom eller skade i ett eller begge stemmebånd. Ved særlig markert heshet forsvinner stemmen helt (afoni).

Faktaboks

Også kjent som
dysfoni
raucitas

Årsak

Den mest alminnelige årsaken til heshet er betennelse i stemmebåndene (laryngitt). Betennelsen kan være akutt, f.eks. i forbindelse med en virusinfeksjon i de øvre luftveier.

Behandling

Bortsett fra hos små barn, hvor betennelse i stemmebåndene kan gi pustevanskeligheter (falsk krupp), er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling ut over stemmehvile og, hvis det er plagsom hoste, evt. et hostestillende middel.

En kronisk betennelse

En kronisk betennelse i stemmebåndene kan ha mange årsaker som f.eks. feilaktig stemmebruk, kroniske infeksjoner i tenner (karies), bihuler og bronkier, sur magesaft som pga. dårlig lukkemekanisme i magesekken kommer opp gjennom spiserøret og aspireres, inhalasjon av skadelige stoffer som støv, tobakksrøyk og damper – ofte i forbindelse med arbeid. Behandlingen er rettet mot årsaken.

Ved heshet som varer mer enn tre uker, er undersøkelse hos spesialist som regel nødvendig, både fordi diagnose og behandling av de forskjellige årsaker er viktig og krevende og fordi det kan dreie seg om kreft i strupen. I Norge er kreft i strupen hyppigst hos mannlige røykere over 45 år. Behandles med kirurgi eller strålebehandling.

Stemmebåndenes muskler innerveres av grener fra 10. hjernenerve (nervus vagus). Disse grener (nervis recurrentes) har et spesielt forløp som gjør dem sårbare for sykdommer og skader som kan resultere i stemmebåndslammelse og heshet, evt. også pustevanskeligheter dersom begge siders nerver er skadet. På venstre side går nerven helt ned i brysthulen og slynger seg rundt livpulsåren (aorta) før den går opp til strupehodet i furen mellom luftrøret og spiserøret. På høyre side slynger den seg rundt den store pulsåren bak nøkkelbenet (arteria subclavia), før den tar veien opp mot strupehodet. På begge sider har den nær kontakt med skjoldbruskkjertelen. Sykdommer i brysthulen som kreft i spiserør, luftveier og lymfeknuter kan derfor skade nerven og være årsak til stemmebåndslammelse og heshet. Det samme gjelder kreft i skjoldbruskkjertelen. Også ved operasjoner i brysthulen og på skjoldbruskkjertelen kan nerven skades.

Stemmebåndslammelse kan også skyldes betennelse i nerven. Slag mot strupehodet, f.eks. i trafikkuhell, kan gi brudd i strupehodets skjelett med nedsatt bevegelighet av stemmebåndene og heshet dersom ikke behandling blir gitt i løpet av en uke etter skaden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg