Heshet er et symptom på sykdom eller skade i ett eller begge stemmebånd. Ved særlig markert heshet forsvinner stemmen helt (afoni).

Faktaboks

Også kjent som
dysfoni, raucitas

Årsak

Den vanligste årsaken til heshet er betennelse i stemmebåndene (laryngitt). Betennelsen kan være akutt, for eksempel i forbindelse med en virusinfeksjon i de øvre luftveier.

Behandling

Bortsett fra hos små barn, hvor betennelse i stemmebåndene kan gi pustevanskeligheter (falsk krupp), er det ikke nødvendig med noen spesiell behandling ut over stemmehvile og eventuelt et hostestillende middel hvis det er plagsom hoste.

Andre årsaker

En kronisk betennelse i stemmebåndene kan ha mange årsaker, som for eksempel feilaktig stemmebruk, kroniske infeksjoner i tennene (karies), bihuler og bronkier, sur magesaft som på grunn av dårlig lukkemekanisme i magesekken kommer opp gjennom spiserøret og aspireres, innånding av skadelige stoffer som støv, tobakksrøyk og damper – ofte i forbindelse med arbeid. Behandlingen er rettet mot årsaken.

Ved heshet som varer mer enn tre uker, er undersøkelse hos spesialist som regel nødvendig, både fordi diagnose og behandling av de forskjellige årsaker er viktig og krevende og fordi det kan dreie seg om kreft i strupen. I Norge er kreft i strupen hyppigst hos mannlige røykere over 45 år. Kreft i strupen behandles med kirurgi eller strålebehandling.

Sykdommer i brysthulen og halsen

Stemmebåndenes muskler innerveres av grener fra den tiende hjernenerve (nervus vagus). Disse grenene (nervi recurrentes) har et spesielt forløp som gjør dem sårbare for sykdommer og skader som kan resultere i stemmebåndslammelse og heshet, eventuelt også pustevanskeligheter dersom begge siders nerver er skadet. På venstre side går nerven helt ned i brysthulen og slynger seg rundt hovedpulsåren (aorta) før den går opp til strupehodet i furen mellom luftrøret og spiserøret. På høyre side slynger den seg rundt den store pulsåren bak kragebenet (arteria subclavia), før den tar veien opp mot strupehodet. På begge sider har den nær kontakt med skjoldbruskkjertelen. Sykdommer i brysthulen, som kreft i spiserør, luftveier og lymfeknuter, kan derfor skade nerven og være årsak til stemmebåndslammelse og heshet. Det samme gjelder kreft i skjoldbruskkjertelen. Også ved operasjoner i brysthulen og på skjoldbruskkjertelen kan nerven skades.

Stemmebåndslammelse kan også skyldes betennelse i nerven. Slag mot strupehodet, for eksempel i trafikkuhell, kan gi brudd i strupehodets skjelett med nedsatt bevegelighet av stemmebåndene og heshet dersom ikke behandling blir gitt i løpet av en uke etter skaden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg