Strupehodet kan rammes av betennelser, kreft, hormonforstyrrelser, nerveskader og andre skader.

Heshet, hoste og pustevanskeligheter, stridor, er de vanligste symptomene og sykdomstegnene.

Betennelser i stemmebåndene, laryngitt, er vanlig. Akutte betennelser opptrer i forbindelse med øvre luftveisinfeksjoner og skyldes som regel virus. Ved betennelser i strupen hos barn vil som regel pustevanskeligheter være det dominerende symptomet, for eksempel ved falsk krupp.

Kroniske betennelser kan ha forskjellige årsaker. De kan være en følge av kroniske infeksjoner i bihuler eller nedre luftveier, ved inhalasjon av støv og skadelige kjemiske forbindelser, ved aspirasjon av sur magesaft som kommer opp gjennom spiserøret (halsbrann), ved overdreven bruk av tobakk og alkohol, og ved feilaktig stemmebruk.

Kreft i strupen er forholdsvis sjelden.

Lammelser av stemmebåndene skyldes som regel skade eller sykdom i en gren av 10. hjernenerve (nervus vagus). Årsaker er virusinfeksjoner i nerven, skade i forbindelse med operasjoner på skjoldbruskkjertelen eller kreft i brystskilleveggen, mediastinum. Ved mangel på skjoldbruskkjertelhormon og tilførsel av mannlige kjønnshormoner (anabole steroider) hos kvinner, kan det oppstå stemmeforandringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg