HistaminH1-antagonister er en gruppe legemidler som hemmer virkningen av histamin, et stoff som er viktig i alle allergiske reaksjoner. Disse legemidlene virker ved å binde seg til histamin-1-reseptorer og hindre histamin i å binde seg til reseptoren sin og utøve sin effekt i kroppen.

Histamin-1-reseptorer

Histamin 1-antagonistene finnes som tabletter, nesespray og som inhalasjonsmedisin. Histamin-reseptorer inndeles i to grupper, histamin-1- og histamin-2-reseptorer. Histamin-1-reseptorer finnes i store deler av kroppen, i blodårer, glatt muskulatur, hjertet og i sentralnervesystemet.

Bruk

Histamin-1-antagonister brukes ved allergiske tilstander slik som høysnue, allergisk øyekatarr (konjunktivitt) og allergisk astma. Se også antihistaminer.

Histamin-1-antagonister som passerer blod-hjernebarrieren kan blokkere histamin-1-reseptorer i hjernen, noe som gir en søvndyssende (sederende) virkning (eller bivirkning).

Histamin-1-antagonister kan virke kvalmestillende (antiemetika) ved å blokkere histamin-1-reseptorer i histaminerge ledningsbaner i balanseorganet i det indre øret. Denne effekten utnyttes spesielt ved reisesyke (reisesyketabletter).

Bivirkninger

Det er få bivirkninger ved lokaltvirkende histaminH1-antagonister.

HistaminH1-antagonister som tas i tablettform kan gi munntørrhet, forstoppelse, svimmelhet og virke søvndyssende.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg