Hypergammaglobulinemi er å ha økt mengde gammaglobuliner, en type immunglobuliner, i blodet. Immunglobulinene lages av plasmaceller, som er endestadiet av B-cellene, en type hvit blodcelle.

Faktaboks

Uttale
hypergammaglobulinemˈi

Hypergammaglobulinemi kan være polyklonal eller monoklonal. Polyklonal vil si at det er mange forskjellige plasmacelle-kloner som lager gammaglobuliner, mens monoklonal vil si at det er én klon som lager mye av et gammaglobulin.

Årsak

Polyklonal hypergammaglobulinemi sees som en reaksjon på infeksjon eller kronisk betennelsestilstand som hepatitt, leddgikt, Sjøgren syndrom og andre autoimmune sykdommer.

Monoklonal hypergammaglobulinemi sees ved monoklonal gammopati av usikker signifikans, myelomatose og ved makroglobulinemi.

Konsekvenser

Hypergammaglobulinemi gir ikke symptomer eller plager i seg selv, med unntak av viskositetssyndrom hvis nivåene blir svært høye.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg