Hypothalamus og hypofysen

Skjematisk fremstilling av transportaktiviteten mellom hypothalamus og hypofysen. Hypothalamus produserer forskjellige hormoner som hemmer eller stimulerer utskillelsen av de enkelte hypofysehormonene. Den danner også to hormoner (antidiuretisk hormon og oksytocin) som lagres i og utskilles fra hypofysens baklapp (nevrohypofysen). Hypofysens forlapp (adenohypofysen) står i forbindelse med hypothalamus over et spesielt karsystem. Det er her påvist følgende proteohormoner: follikkelstimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH), thyroideastimulerende/thyreotropt hormon (TSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH), veksthormon (GH), foruten prolaktin (PRL). I hypofysens midtlapp dannes melanocyttstimulerende hormon (MSH).

Av /KF-arkiv ※.

Hypothalamushormoner er hormoner som dannes i ulike nevroner i hypothalamus. Disse er med på å regulere sekresjonen av hypofyseforlappshormoner, som er de hypothalamiske frigjøringshormonene og dopamin. I tillegg produseres hormoner som utøver selvstendige hormoneffekter, som ADH, oksytocin og andre peptider. Disse hormonene fraktes til hypofysen gjennom hypofysestilken ved hjelp av et komplekst venøst system (portåre).

Faktaboks

Uttale
hypothˈalamushormoner.

Til gruppen hypothalamiske frigjøringshormoner hører TRH (TSH-frigjørende hormon), CRH (kortikotropin (ACTH)-frigjøringshormon), GRH (veksthormon-frigjøringshormon) og GnRH (gonoadotropin-frigjøringshormon). Dopamin fra hypothalamus virker hemmende på syntesen og sekresjonen av prolaktin fra hypofyseforlappen.

ADH og oxytocin produseres i hypothalamus, men frigjøres via nerveender til blodbanen fra hypofysebaklappen og virker direkte på målorganene. ADH regulerer vannutskillelsen i nyrene, og oksytocin gir muskelkontraksjoner i livmoren under fødselen.

Mangel på hypothalamiske hormoner er en sjelden årsak til hypofysesvikt. I hypothalamus finnes også hormoner som hemmer utskillelsen av hypofysehormonene, som for eksempel somatostatin. Utskillelsen av hypothalamushormonene er underlagt en kompleks regulering hvor blant annet signaler fra hormoner og elektrolytter i blodet, ernæringsstatus og stressreaksjoner skal integreres og samordnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg