Hypothalamushormoner er hormoner som dannes i ulike nevroner i hypothalamus. Disse er med på å regulere sekresjonen av hypofyseforlappshormoner, som er de hypothalamiske frigjøringshormonene og dopamin. I tillegg produseres hormoner som utøver selvstendige hormoneffekter, som ADH, oksytocin og andre peptider. Disse hormonene fraktes til hypofysen gjennom hypofysestilken ved hjelp av et komplekst venøst system (portåre).

Til gruppen hypothalamiske frigjøringshormoner hører TRH (TSH-frigjørende hormon), CRH (kortikotropin (ACTH)-frigjøringshormon), GRH (veksthormon-frigjøringshormon) og GnRH (gonoadotropin-frigjøringshormon). Dopamin fra hypothalamus virker hemmende på syntesen og sekresjonen av prolaktin fra hypofyseforlappen.

ADH og oxytocin produseres i hypothalamus, men frigjøres via nerveender til blodbanen fra hypofysebaklappen og virker direkte på målorganene. ADH regulerer vannutskillelsen i nyrene, og oksytocin gir muskelkontraksjoner i livmoren under fødselen.

Mangel på hypothalamiske hormoner er en sjelden årsak til hypofysesvikt. I hypothalamus finnes også hormoner som hemmer utskillelsen av hypofysehormonene, som for eksempel somatostatin. Utskillelsen av hypothalamushormonene er underlagt en kompleks regulering hvor blant annet signaler fra hormoner og elektrolytter i blodet, ernæringsstatus og stressreaksjoner skal integreres og samordnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.