Impingementsyndrom, betegnelse på smertetilstander i skulderen, der smerten sitter subakromialt (under den avsluttende hvelvingen på skulderbladkammen). Tilstanden har sammenheng med anatomisk trange plassforhold og er oftest relatert til rotatormansjettens (rotatorcuffens) muskler (dvs. lange biceps-sene, supraspinatus-senen, infraspinatus-senen) eller til en slimpose (bursa subacromiale).

Den hyppigste årsaken til impingementsyndrom er gjentatte skader på supraspinatus-senen. Skadene gir inflammasjon (betennelse) og degenerasjon av vevet, noe som virker negativt inn på plassforholdene i det subakromiale rommet og medfører inneklemming (impingment) av bløtdelstrukturene under akromion (blant annet seneplatene til de nevnte muskler, eller slimposen).

Primært er behandlingen konservativ (fysioterapi) med øvelsesprogram som har som mål å bedre den muskulære balansen rundt skulderleddet og skulderbladet. Betennelsesdempende medikamenter (eller ved slimposebetennelse kortisoninjeksjon) kan benyttes for å lette rehabiliteringen. Dersom man ikke lykkes med den konservative behandlingen i løpet av 4–6 måneder, vurderes operasjon, men etterfulgt av samme type øvelsesprogram som under den konservative behandlingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.