Impingementsyndrom er betegnelse på smertetilstander i skulderen, der smerten sitter subakromialt (under akromion). Tilstanden har sammenheng med anatomisk trange plassforhold. Dette kan oppstå ved betennelse og dermed økt omfang av slimposen under akromion (bursa subacromiale) eller det kan oppstå ved inneklemming av senene til rotatorcuffens muskler (den lange biceps-senen, supraspinatus-senen og infraspinatus-senen).

Faktaboks

Etymologi
av engelsk ‘støt, impuls’
Også kjent som
inneklemmingssyndrom subacromialt smertesyndrom

Årsak

Den hyppigste årsaken til impingementsyndrom er gjentatte skader på supraspinatus-senen. Skadene gir betennelse og nedbrytning av vevet, noe som virker negativt inn på plassforholdene i det subakromiale rommet og fører til inneklemming (impingment) av bløtdelstrukturene under akromion, blant annet seneplatene til de nevnte musklene eller slimposen.

Behandling

Primært er behandlingen konservativ i form av fysioterapi. Målet med behandlingen er å bedre den muskulære balansen rundt skulderleddet og skulderbladet. Betennelsesdempende legemidler som NSAIDs kan benyttes i akutt fase. Dersom smertene vedvarer i mange uker eller måneder, kan kortisoninjeksjon vurderes. Ved mislykket konservativ behandling, vurderes operasjon etter 4–6 måneder, etterfulgt av samme type øvelsesprogram som under den konservative behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg