Interleukin-6-hemmere, også kalt IL-6-hemmere, er immundempende legemidler som først og fremst brukes i behandling av leddgikt (revmatoid artritt, juvenil artritt). Interleukiner er en fellesbetegnelse på proteiner som formidler signaler mellom celler i immunsystemet

Interleukin-6 (forkortet IL-6) er cytokiner som formidler signaler mellom celler i immunforsvaret ved å binde til Interleukin-6-reseptor. Ved leddgikt er det en overproduksjon av IL-6 og IL-6-reseptor, og dette fører til unormal aktivering av immunsystemet. Dette spiller en sentral rolle for utvikling av begge sykdommene. IL-6-hemmere hindrer denne signaleringen. Det kan ta flere uker før den immundempende effekten oppnås.

IL-6-hemmere er biologiske legemidler som består av proteiner, og de regnes dermed som komplekse molekyler. Dette gjør at de vil ha lavt eller ingen opptak i kroppen (lav biotilgjengelighet) dersom de inntas via munnen (peroralt). Dette er grunnen til at alle biologiske legemidler, inkludert IL-6-hemmere, tas som injeksjon (parenteralt).

Siden IL-6-hemmere virker dempende på immunforsvaret, er en vanlig bivirkning økt risiko for infeksjon. Andre mulige bivirkninger er hodepine, svimmelhet og reaksjoner på injeksjonsstedet.

IL-6 proteinene påvirker Cytokrom P450-enzymer som omdanner flere ulike legemidler, og kan derfor påvirke doseringen av andre legemidler, slik som warfarin og kalium-kanalblokkere.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.