interleukin-6-hemmere

Artikkelstart

Interleukin-6-hemmere, også kalt IL-6-hemmere, er immundempende legemidler som først og fremst brukes i behandling av leddgikt (revmatoid artritt, juvenil artritt). Interleukiner er en fellesbetegnelse på proteiner som formidler signaler mellom celler i immunsystemet.

Virkning

Interleukin-6 (forkortet IL-6) er cytokiner som formidler signaler mellom celler i immunforsvaret ved å binde til Interleukin-6-reseptor. Ved leddgikt er det en overproduksjon av IL-6 og IL-6-reseptor, og dette fører til unormal aktivering av immunsystemet. Dette spiller en sentral rolle for utvikling av begge sykdommene. IL-6-hemmere hindrer denne signaleringen. Det kan ta flere uker før den immundempende effekten oppnås.

Administrasjon

IL-6-hemmere er biologiske legemidler som består av proteiner, og de regnes dermed som komplekse molekyler. Dette gjør at de vil ha lavt eller ingen opptak i kroppen (lav biotilgjengelighet) dersom de inntas via munnen (peroralt). Dette er grunnen til at alle biologiske legemidler, inkludert IL-6-hemmere, tas som injeksjon (parenteralt).

Bivirkninger

Siden IL-6-hemmere virker dempende på immunforsvaret, er en vanlig bivirkning økt risiko for infeksjon. Andre mulige bivirkninger er hodepine, svimmelhet og reaksjoner på injeksjonsstedet.

Interaksjoner

IL-6 proteinene påvirker Cytokrom P450-enzymer som omdanner flere ulike legemidler, og kan derfor påvirke doseringen av andre legemidler, slik som warfarin og kalium-kanalblokkere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg