Interleukin-6-hemmere er immundempende legemidler som først og fremst brukes i behandling av leddgikt. Legemidlene hemmer en gruppe proteiner kalt interleukiner. Disse fungerer som signalstoffer mellom celler i immunsystemet.

Faktaboks

Også kjent som

IL-6-hemmere

Virkning

Interleukin-6 (IL-6) er et cytokin som formidler signaler mellom celler i immunforsvaret ved å binde til interleukin-6-reseptor. Ved leddgikt er det en overproduksjon av IL-6 og IL-6-reseptor, noe som fører til unormal aktivering av immunsystemet. Dette spiller en sentral rolle for utvikling av sykdommen. IL-6-hemmere hindrer dette signalet. Det kan ta flere uker før den immundempende effekten oppnås.

Administrasjon

Interleukin-6-hemmere er biologiske legemidler som består av proteiner, og de regnes dermed som komplekse molekyler. Dette gjør at de vil ha lavt eller ingen opptak i kroppen (lav biotilgjengelighet) dersom de inntas via munnen. Dette er grunnen til at alle biologiske legemidler, inkludert IL-6-hemmere, tas som injeksjon (parenteralt).

Bivirkninger

Siden IL-6-hemmere virker dempende på immunforsvaret, er en vanlig bivirkning økt risiko for infeksjon. Andre mulige bivirkninger er hodepine, svimmelhet og reaksjoner på injeksjonsstedet.

Interaksjoner

IL-6 proteinene påvirker cytokrom P450-enzymer som omdanner flere ulike legemidler, og kan derfor påvirke doseringen av andre legemidler, slik som warfarin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg