Biologiske legemidler er en gruppe legemidler som inneholder virkestoff som er fremstilt av levende organismer. Noen av organismene som brukes til å fremstille legemidlene er bakterier, sopp, virus og levende cellekulturer. Virkestoffene fremstilles ved å endre genene til disse organismene ved hjelp av bioteknologi, slik at vi får dem til å produsere stoffene vi ønsker. Biologiske legemidler virker ofte ved å påvirke immunsystemet. Noen eksempler på biologiske legemidler er adalimumab (handelsnavn Humira) og etanercept (Enbrel).

Virkningsmekanisme

De fleste biologiske legemidler virker ved enten å hemme eller stimulere immunsystemet. Monoklonale antistoffer er et eksempel på en gruppe biologiske legemidler som gjør begge deler.

De som stimulerer immunsystemet virker ved å øke produksjonen av antistoffer i blodet, og gjør kroppen bedre rustet til å bekjempe ulike sykdommer. De brukes blant annet i behandling av aids og kreft. De som virker hemmende gjør det ved å binde til, og blokkere, signaler som fremmer betennelse. De brukes mot ulike autoimmune sykdommer, som psoriasis og leddgikt.

Bruk

Mange av de monoklonale antistoffene som stimulerer immunsystemet benyttes i kreftbehandling. Et annet eksempel på biologiske legemidler som stimulerer immunsystemet er vaksiner.

Biologiske legemidler blir også brukt i behandlingen av autoimmune sykdommer, som for eksempel leddgikt og tarmsykdommen Crohns sykdom, og virker her ved å dempe immunsystemet. En gruppe monoklonale antistoffer som har denne effekten er TNF-alfa-hemmere. Disse virker ved å hemme betennelsesreaksjonen som er en sentral del av disse sykdommene.

Det første biologiske legemiddelet som ble tatt i bruk var insulin. Det brukes ved behandling av diabetes, og er et av de biologiske legemidlene med den enkleste oppbygningen vi har.

Oppbygning

Virkestoffene i biologiske legemidler er ofte bygd opp som nukleinsyrer, proteiner eller stoffer som stammer fra proteiner (derivater). Dette er gjerne store og komplekse molekyler, som er en av grunnene til at biologiske legemidler ofte er svært kostbare, både i produksjon og innkjøp.

Preparater

Mens de fleste legemidler kan tas som tabletter, må biologiske legemidler ofte gis i form av injeksjoner og infusjoner. Dette er fordi virkestoffene ofte er svært ustabile, og dersom de tas som tabletter vil de brytes ned i kroppen før de får utøvd effekten sin.

De fleste biologiske legemidler må oppbevares kaldt.

Bivirkninger

Bivirkningene forårsaket av biologiske legemidler varierer ut fra det spesifikke legemiddelet som brukes. Noen bivirkninger som er felles for mange av dem er at de har potensialet til å skape allergiske reaksjoner, samt at de kan gi irritasjon på injeksjonsstedet. Legemidlene som virker ved å hemme immunsystemet vil også øke risikoen for å utvikle infeksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg