Jernmedikamenter inneholder jern. De deles inn i lavdosepreparater, som brukes hovedsakelig forebyggende, og høydosepreparater, som brukes til behandling av jernmangel eller jernmangelanemi.

Faktaboks

Også kjent som

jernpreparater, jerntilskudd

Forskjellige former for jern

Jern er et grunnstoff med kjemisk symbol Fe. Når jern er bundet til proteinet porfyrin, kalles det hemjern. Fritt, ubundet jern kalles ikke-hemjern, og finnes i toverdig- (Fe2+) og treverdig- (Fe3+) form.

Typer jernpreparater

På apoteket deles ofte jernpreparatene inn etter hvor mye jern de inneholder, altså lavdose- og høydosepreparater. Lavdose- og høydose jernpreparater kan inneholde både hemjern og ikke-hemjern.

Lavdose jernpreparater

Lavdose jernpreparater brukes hovedsakelig for å forebygge jernmangel, for eksempel hos blodgivere. Disse preparatene er beregnet til peroral bruk, som vil si gjennom munnen, og de selges i dagligvarehandel og på apotek.

Høydose jernpreparater

Høydose jernpreparater inneholder toverdig (Fe2+) jern i ulike saltformer (sulfat, glukonat eller fumarat), og er beregnet til peroral bruk. Høydose jernpreparater skal kun brukes ved påvist jernmangel eller jernmangelanemi.Disse kan kjøpes uten resept på apotek. Eksempler på slike jernpreparater er Duroferon og Ferromax.

Det finnes høydose jernpreparater som inneholder treverdig (Fe3+) jern. Disse er reseptpliktige legemidler, og brukes vanligvis av pasienter som på grunn av dårlig opptak i kroppen, store blodtap eller intoleranse ikke kan behandles med jerntabletter.Disse gis enten som intravenøs infusjon eller langsom intravenøs injeksjon. Eksempler på slike jernpreparater er Venofer og Monofer.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger er forstoppelse, diaré, magesmerter og kvalme. Disse bivirkningene er doseavhengige, og er dermed mer utbredt for høydose jernpreparater enn for lavdose jernpreparater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg