Jernmedikamenter inneholder jern. De deles inn i lavdosepreparater, som brukes hovedsakelig forebyggende, og høydosepreparater, som brukes til behandling av jernmangel eller jernmangelanemi.

Jern er et grunnstoff med kjemisk symbol Fe. Når jern er bundet til proteinet porfyrin, kalles det hemjern. Fritt, ubundet jern kalles ikke-hemjern, og finnes i toverdig- (Fe2+) og treverdig- (Fe3+) form. 

På apoteket deles ofte jernpreparatene inn etter hvor mye jern de inneholder, altså lavdose- og høydosepreparater. Lavdose- og høydose jernpreparater kan inneholde både hemjern og ikke-hemjern. 

Lavdose jernpreparater brukes hovedsakelig for å forebygge jernmangel, for eksempel hos blodgivere. Disse preparatene er beregnet til peroral bruk, som vil si gjennom munnen, og de selges i dagligvarehandel og på apotek. 

Høydose jernpreparater inneholder toverdig (Fe2+) jern i ulike saltformer (sulfat, glukonat eller fumarat), og er beregnet til peroral bruk. Høydose jernpreparater skal kun brukes ved påvist jernmangel eller jernmangelanemi.Disse kan kjøpes uten resept på apotek. Eksempler på slike jernpreparater er Duroferon og Ferromax.

Det finnes høydose jernpreparater som inneholder treverdig (Fe3+) jern. Disse er reseptpliktige legemidler, og brukes vanligvis av pasienter som på grunn av dårlig opptak i kroppen, store blodtap eller intoleranse ikke kan behandles med jerntabletter.Disse gis enten som intravenøs infusjon eller langsom intravenøs injeksjon. Eksempler på slike jernpreparater er Venofer og Monofer.

Vanlige bivirkninger er forstoppelse, diaré, magesmerter og kvalme. Disse bivirkningene er doseavhengige, og er dermed mer utbredt for høydose jernpreparater enn for lavdose jernpreparater. 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.