Jod, grunnstoff med kjemisk symbol I. Jod er nødvendig for produksjonen av hormonene tyroksin (tetrajodtyronin, T4) og trijodtyronin (T3) i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea). Anbefalt tilførsel er 150–300 μg/dag. Jod finnes bl.a. i saltvann i form av jodsalter. De viktigste jodkildene i norsk kosthold er saltvannsfisk, melk og koksalt tilsatt jod. For lite jod i kosten fører til struma og eventuelt hypotyreose.

Jod og jodsalter brukes som desinfeksjonsmidler. Grunnstoffet jod er lite løselig i vann, men løseligheten kan økes ved at man tilsetter jodsalter, som regel kaliumjodid. Jodtinktur (jodspiritus, jodsprit) er en brun væske som består av jod og kaliumjodid oppløst i etanol. Denne løsningen dreper mikroorganismer og har vært mye brukt for desinfeksjon av hud, sår og slimhinner. Jodtinktur er imidlertid lokalirriterende og setter farge. Jod kan også løses ved hjelp av overflateaktive stoffer (jodoforer), og slike løsninger foretrekkes ofte fordi de gir mindre irritasjon.

Kaliumjodid var tidligere også mye brukt i ulike hosteløsende miksturer (ekspektorantia). Se også jodbehandling.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.