Jod er et grunnstoff med kjemisk symbol I. Jod er nødvendig for produksjonen av hormonene tyroksin (tetrajodtyronin, T4) og trijodtyronin (T3) i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea). Jod finnes blant annet i saltvann i form av jodsalter.

Faktaboks

Etymologi
av gresk iodes, ‘fiolett’

Anbefalt tilførsel er 150–300 mikrogram per dag. De viktigste jodkildene i norsk kosthold er saltvannsfisk, melk og koksalt tilsatt jod. For lite jod i kosten fører til struma og eventuelt hypotyreose.

Bruk

Jod og jodsalter brukes som desinfeksjonsmidler. Grunnstoffet jod er lite løselig i vann, men løseligheten kan økes ved at man tilsetter jodsalter, som regel kaliumjodid. Jodtinktur (jodspiritus, jodsprit) er en brun væske som består av jod og kaliumjodid oppløst i etanol. Denne løsningen dreper mikroorganismer og har vært mye brukt for desinfeksjon av hud, sår og slimhinner. Jodtinktur er imidlertid lokalirriterende og setter farge.

Jod kan også løses ved hjelp av overflateaktive stoffer (jodoforer), og slike løsninger foretrekkes ofte fordi de gir mindre irritasjon.

Jodtabletter kan brukes forebyggende ved atomulykker. Radioaktivt jod frigjøres ved slike ulykker, og jodtabletter vil kunne hemme opptak og opphopning av disse i skjoldbruskkjertelen.

Kaliumjodid var tidligere også mye brukt i ulike hosteløsende miksturer (ekspektorantia).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg