Kalsimimetika er legemidler for behandling av sekundær hyperparatyreoidisme ved kronisk nyresvikt. Cinacalcet den vanligste formen for kalsimimetika.

Bakgrunn

Hos pasienter med nyresvikt oppstår det en kompleks forstyrrelse av kroppens innhold av kalsium, fosfat, vitamin D og parathyreoideahormon (PTH). PTH øker for å sikre normalt kalsiumnivå i blodet. Kalsium skaffes blant annet gjennom frigjøring av kalsium og fosfat fra skjelettet, og høye PTH-verdier bidrar dermed til nyrerelatert beinsykdom og til høyt fosfatnivå i blodet som kan bidra aterosklerose (åreforkalkning). Behandling med aktivert vitamin D fører ikke alltid til målet, og kan heller ikke alltid brukes hos pasienter med kronisk nyresykdom.

Virkningsmekanisme

Kalsimimetika øker følsomhet for kalsium i blodet ved å endre formen på kalsiumreseptoren. Kalsium bindes til kalsiumreseptoren slik at kalsiumkonsentrasjonen i blodet oppfattes som høyere enn den virkelig er, dermed hemmes produksjonen og frigjøringen av PTH fra biskjoldbruskkjertlene.

Legemidlet kan også lede til for lavt kalsium (hypokalsemi). Verdier for kalsium, fosfat og PTH må følges nøye ved slik behandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg