Kalsimimetika, ny type medikamenter (cinacalcet) for behandling av sekundær hyperparatyreoidisme ved kronisk nyresvikt.

Hos pasienter med nyresvikt ses redusert kalsiumopptak fra tarm pga. manglende aktivering av D-vitamin. Dette medfører at parathyreoideahormon (PTH) øker for å sikre normalt kalsiumnivå i blodet. Kalsium skaffes bl.a. gjennom frigjøring av kalk og fosfat fra skjelettet, og høye PTH-verdier bidrar dermed til nyrerelatert beinsykdom og til høyt fosfatnivå i blodet som kan bidra til forkalkning i blodårer (mediasklerose). Behandling med aktivert vitamin D fører ikke alltid til målet, og kan heller ikke alltid brukes hos kronisk nyresyke pasienter.

Kalsimimetika øker følsomhet for kalsium i blodet ved å påvirke konfigurasjon av kalsiumreseptoren. Kalsium bindes til kalsiumreseptoren slik at kalsiumkonsentrasjonen i blodet oppfattes som høyere enn den virkelig er, dermed hemmes syntese og frigjøring av PTH fra parathyreoideakjertelen.

Det må være kalsium i blodet for at kalsimimetika skal virke, og medikamentet kan også lede til for lavt kalsium. Verdier for kalsium, fosfat og PTH må følges nøye ved slik behandling.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.