Kalsimimetika, ny type medikamenter (cinacalcet) for behandling av sekundær hyperparatyreoidisme ved kronisk nyresvikt.

Hos pasienter med nyresvikt ses redusert kalsiumopptak fra tarm pga. manglende aktivering av D-vitamin. Dette medfører at parathyreoideahormon (PTH) øker for å sikre normalt kalsiumnivå i blodet. Kalsium skaffes bl.a. gjennom frigjøring av kalk og fosfat fra skjelettet, og høye PTH-verdier bidrar dermed til nyrerelatert beinsykdom og til høyt fosfatnivå i blodet som kan bidra til forkalkning i blodårer (mediasklerose). Behandling med aktivert vitamin D fører ikke alltid til målet, og kan heller ikke alltid brukes hos kronisk nyresyke pasienter.

Kalsimimetika øker følsomhet for kalsium i blodet ved å påvirke konfigurasjon av kalsiumreseptoren. Kalsium bindes til kalsiumreseptoren slik at kalsiumkonsentrasjonen i blodet oppfattes som høyere enn den virkelig er, dermed hemmes syntese og frigjøring av PTH fra parathyreoideakjertelen.

Det må være kalsium i blodet for at kalsimimetika skal virke, og medikamentet kan også lede til for lavt kalsium. Verdier for kalsium, fosfat og PTH må følges nøye ved slik behandling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.