Hypokalsemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av kalsium i blodet. Årsaken er som oftest på grunn av hypoparatyreodisme eller vitamin D-mangel. De vanligste symptomene er nummenhet rundt munnen og i fingre, samt kramper spesielt i bena. Hypokalsemi behndles med tilskudd av kalsium og vitamin D.

Normalområdet for fritt kalsium i blodplasma er 1,14-1,28 mmol/L. Hypokalsemi er definert som fritt kalsium under 1,14 mmol/L, og inndeles etter alvorlighetsgrad:

  • lett 1,00-1,13 mmol/L
  • moderat: 0,80-0,99 mmol/L
  • alvorlig <0,80 mmol/L

Kroppen vår inneholder 1000-1200 mg kalsium, hvorav ca. 99 prosent er bundet i skjelettet og ca. 1 prosent finnes i celler og blodbanen. I blodbanen er omtrent halvparten av kalsium fritt, og den andre halvparten bundet til plasmaproteiner, hovedsakelig albumin.

Det er to hovedmekanismer til hypokalsemi:

1. Tap av kalsium fra sirkulasjonen på grunn av binding av kalsium til andre forbindelser (kompleksdannelse) utenfor blodbanen ( (ekstravaskulært). Dette kan forekomme for eksempel ved kompleksdannelse med fosfat ved hyperfosfatemi (for høy konsentrasjon av fosfat i blodet). Kompleksdannelse kan også forekomme i blodbanen (intravaskulært) for eksempel ved store blodoverføringer hvor kalsium bindes til citrat eller ved akutt respiratorisk alkalose hvor kalsium bindes til albumin.

2. Redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen. Dette kan være på grunn av hypoparatyreoidisme som skyldes for lav produksjon av paratyreoideahormon (PTH) fra biskjoldbruskkjetlene. Den vanligste årsaken til hypoparatyreoidisme er kirurgi. Andre årsaker til redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen er vitamin D-mangel som fører til redusert absorpsjon av kalsium, malabsorpsjon, hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) som hemmer frigjøring av PTH og dermed absorpsjon av kalsium, og flere legemider som bisfosfonater og diuretika.

Graden av symptomer avhenger av alvorlighetsgraden, hvor fort hypokalsemi har utviklet seg, og varigheten av tilstanden. De fleste får symptomer ved fritt kalsium < 0,80 mmol/L, men lett hypokalsemi kan gi alvorlige symptomer ved raskt fall i fritt kalsium. De vanligste symptomene ved hypokalsemi er nummenhet rundt munnen og i fingre i tillegg til kramper spesielt i leggene. Tetani kan forekomme ved alvorlig hypokalsemi. Andre symptomer på hypokalsemi kan være angst, depresjon, forvirring og hallusinasjoner. Hypokalsemi kan også påvirke hjerte og føre til hjerterytmeforstyrrelser og en sjelden gang hjertesvikt. Alvorlig hypokalsemi kan

Diagnosen stilles ved å måle fritt kalsium. Som ledd i utredning tas andre blodprøver som PTH, 25-OH-vitamin D (vitamin D-status for å kunne avdekke en eventuell vitamin D-mangel), magnesium, fosfat, nyre- og leverprøver samt arteriell blodgass. Det tas urinprøve for å se hvordan nyrene håndterer hypokalsemien.

Behandlingen av hypokalsemi er avhengig av årsak, alvorlighetsgrad, tilstedeværelse av symptomer og hvor raskt den har utviklet seg.

Ved alvorlige symptomer som kramper gis kalsiumklorid intravenøst. Dette kontinueres inntil pasienten klarer å få adekvat kalsiumtilskudd peroralt og eventuelt vitamin D tilskudd. Pasienter uten symptomer eller alvorlige symptomer får peroralt tilskudd av kalsium og vitamin D. Dersom det foreligger hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) gis også tilskudd av magnesium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.