Kroppens elektrolytter
Natrium (Na+), kalium (K+), magnesium (Mg2+), fosfat (PO43-) og kalsium (Ca2+) er de viktigste elektrolyttene i kroppen. Konsentrasjonen av disse kan måles i blodet.
Kroppens elektrolytter

Hypokalsemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av kalsium i blodet. Årsaken er som oftest hypoparatyreodisme eller vitamin D-mangel. De vanligste symptomene er nummenhet rundt munnen og i fingrene, samt kramper, spesielt i beina. Hypokalsemi behandles med tilskudd av kalsium og vitamin D.

Faktaboks

Uttale
hypokalsemˈi
Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, grunnstoffet kalsium, og gresk haima, ‘blod’

For å avdekke hypokalsemi er det viktig med blodprøve med måling av kalsiumnivået.

Måling av kalsium

Kroppen vår inneholder 1000-1200 gram kalsium, hvorav cirka 99 prosent er bundet i skjelettet og cirka 1 prosent finnes i celler og blodbanen. I blodbanen er omtrent halvparten av kalsium fritt, og den andre halvparten bundet til plasmaproteiner, hovedsakelig albumin.

Når man tar blodprøve for å måle konsentrasjonen av kalsium i blodet, så måler man tre verdier for kalsium:

  • total kalsium (plasma-kalsium)
  • albuminkorrigert kalsium (korrigert kalsium)
  • fritt kalsium

Ved analyse av total kalsium måles både den frie og den bundne andelen av kalsium i blodet. Albuminkorrigert kalsium oppgir total kalsium korrigert for plasma-albumin. Både total kalsium og albuminkorrigert kalsium er upålitelige da disse påvirkes ved akutt sykdom, syre-base-forstyrrelser, redusert nyrefunksjon og sykdommer i biskjoldbruskkjertlene. Fritt kalsium oppgir den frie andelen av kalsium i blodet som er biologisk aktiv i kroppen. Derfor er fritt kalsium det beste målet på kalsium i blodbanen.

Normalområdet for fritt kalsium i blodplasma er 1,14–1,28 mmol/L. Hypokalsemi er definert som fritt kalsium under 1,14 mmol/L, og inndeles etter alvorlighetsgrad:

  • lett 1,00–1,13 mmol/L
  • moderat: 0,80–0,99 mmol/L
  • alvorlig <0,80 mmol/L

Symptomer og tegn

Graden av symptomer avhenger av alvorlighetsgraden, hvor fort hypokalsemi har utviklet seg, og varigheten av tilstanden. De fleste får symptomer ved fritt kalsium på under 0,80 mmol/L, men lett hypokalsemi kan gi alvorlige symptomer ved raskt fall i fritt kalsium. De vanligste symptomene ved hypokalsemi er nummenhet rundt munnen og i fingre i tillegg til kramper, spesielt i leggene. Tetani kan forekomme ved alvorlig hypokalsemi. Andre symptomer på hypokalsemi kan være angst, depresjon, forvirring og hallusinasjoner. Hypokalsemi kan også påvirke hjertet og føre til hjerterytmeforstyrrelser og en sjelden gang hjertesvikt.

Årsaker

Kroppen vår inneholder 1000–1200 gram kalsium, hvorav cirka 99 prosent er bundet i skjelettet og cirka 1 prosent finnes i celler og blodbanen. I blodbanen er omtrent halvparten av kalsium fritt, og den andre halvparten bundet til plasmaproteiner, hovedsakelig albumin.

Hypokalsemi kan skyldes at kroppen taper kalsium eller får for lite tilført.

Tap av kalsium

Tap av kalsium fra sirkulasjonen på grunn av binding av kalsium til andre forbindelser (kompleksdannelse) utenfor blodbanen (ekstravaskulært). Dette kan forekomme for eksempel ved kompleksdannelse med fosfat ved hyperfosfatemi (for høy konsentrasjon av fosfat i blodet). Kompleksdannelse kan også forekomme i blodbanen (intravaskulært) for eksempel ved store blodoverføringer hvor kalsium bindes til sitrat eller ved akutt respiratorisk alkalose hvor kalsium bindes til albumin.

Redusert tilførsel

Redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen kan være på grunn av hypoparatyreoidisme. Det er en hormonsykdom som skyldes for lav produksjon av paratyreoideahormon (PTH) fra biskjoldbruskkjertlene. Den vanligste årsaken til hypoparatyreoidisme er kirurgi.

Andre årsaker til redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen er vitamin D-mangel som fører til redusert opptak av kalsium fra tarmen, malabsorpsjon, hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) som hemmer frigjøring av PTH og dermed opptak av kalsium, og flere legemidler som bisfosfonater og diuretika.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved å måle fritt kalsium i blodet. Som ledd i utredning tas andre blodprøver som PTH, 25-OH-vitamin D (vitamin D-status for å kunne avdekke en eventuell vitamin D-mangel), magnesium, fosfat, nyre- og leverprøver samt blodprøve fra en arterie (arteriell blodgass). Det tas urinprøve for å se hvordan nyrene håndterer hypokalsemien.

Behandling

Behandlingen av hypokalsemi er avhengig av årsak, alvorlighetsgrad, tilstedeværelse av symptomer og hvor raskt den har utviklet seg.

Ved alvorlige symptomer som kramper gis en infusjonsvæske med kalsiumklorid inn i en blodåre (intravenøst). Denne behandlingen opprettholdes inntil pasienten klarer å få tilstrekkelig kalsiumtilskudd gjennom maten og eventuelt vitamin-D-tilskudd. Pasienter uten symptomer eller alvorlige symptomer får tilskudd av kalsium og vitamin-D som tabletter. Dersom det foreligger hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) gis også tilskudd av magnesium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg