hypokalsemi

Hypokalsemi er en tilstand med for lav konsentrasjon av kalsium i blodet. Årsaken er som oftest på grunn av hypoparatyreodisme eller vitamin D-mangel. De vanligste symptomene er nummenhet rundt munnen og i fingre, samt kramper spesielt i bena. Hypokalsemi behandles med tilskudd av kalsium og vitamin D.

Faktaboks

Uttale
hypokalsemˈi
Etymologi
av gresk hypo, ‘under, for lite’, grunnstoffet kalsium, og gresk haima, ‘blod’

Normalområdet for fritt kalsium i blodplasma er 1,14–1,28 mmol/L. Hypokalsemi er definert som fritt kalsium under 1,14 mmol/L, og inndeles etter alvorlighetsgrad:

  • lett 1,00–1,13 mmol/L
  • moderat: 0,80–0,99 mmol/L
  • alvorlig <0,80 mmol/L

Årsaker

Kroppen vår inneholder 1000–1200 mg kalsium, hvorav cirka 99 prosent er bundet i skjelettet og cirka 1 prosent finnes i celler og blodbanen. I blodbanen er omtrent halvparten av kalsium fritt, og den andre halvparten bundet til plasmaproteiner, hovedsakelig albumin.

Det er to hovedmekanismer som fører til hypokalsemi:

1. Tap av kalsium fra sirkulasjonen på grunn av binding av kalsium til andre forbindelser (kompleksdannelse) utenfor blodbanen (ekstravaskulært). Dette kan forekomme for eksempel ved kompleksdannelse med fosfat ved hyperfosfatemi (for høy konsentrasjon av fosfat i blodet). Kompleksdannelse kan også forekomme i blodbanen (intravaskulært) for eksempel ved store blodoverføringer hvor kalsium bindes til sitrat eller ved akutt respiratorisk alkalose hvor kalsium bindes til albumin.

2. Redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen. Dette kan være på grunn av hypoparatyreoidisme som skyldes for lav produksjon av paratyreoideahormon (PTH) fra biskjoldbruskkjertlene. Den vanligste årsaken til hypoparatyreoidisme er kirurgi. Andre årsaker til redusert tilførsel av kalsium til sirkulasjonen er vitamin D-mangel som fører til redusert absorpsjon av kalsium, malabsorpsjon, hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) som hemmer frigjøring av PTH og dermed absorpsjon av kalsium, og flere legemidler som bisfosfonater og diuretika.

Symptomer og tegn

Graden av symptomer avhenger av alvorlighetsgraden, hvor fort hypokalsemi har utviklet seg, og varigheten av tilstanden. De fleste får symptomer ved fritt kalsium på under 0,80 mmol/L, men lett hypokalsemi kan gi alvorlige symptomer ved raskt fall i fritt kalsium. De vanligste symptomene ved hypokalsemi er nummenhet rundt munnen og i fingre i tillegg til kramper, spesielt i leggene. Tetani kan forekomme ved alvorlig hypokalsemi. Andre symptomer på hypokalsemi kan være angst, depresjon, forvirring og hallusinasjoner. Hypokalsemi kan også påvirke hjertet og føre til hjerterytmeforstyrrelser og en sjelden gang hjertesvikt.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved å måle fritt kalsium i blodet. Som ledd i utredning tas andre blodprøver som PTH, 25-OH-vitamin D (vitamin D-status for å kunne avdekke en eventuell vitamin D-mangel), magnesium, fosfat, nyre- og leverprøver samt arteriell blodgass. Det tas urinprøve for å se hvordan nyrene håndterer hypokalsemien.

Behandling

Behandlingen av hypokalsemi er avhengig av årsak, alvorlighetsgrad, tilstedeværelse av symptomer og hvor raskt den har utviklet seg.

Ved alvorlige symptomer som kramper gis kalsiumklorid intravenøst. Denne behandlingen opprettholdes inntil pasienten klarer å få tilstrekkelig kalsiumtilskudd gjennom maten og eventuelt vitamin-D tilskudd. Pasienter uten symptomer eller alvorlige symptomer får tilskudd av kalsium og vitamin-D som tabletter. Dersom det foreligger hypomagnesemi (for lav konsentrasjon av magnesium i blodet) gis også tilskudd av magnesium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg