Munnskyllevæske er tradisjonelt brukt om munnskyllemidler som inneholder fluor eller klorheksidin.

Bruk

Hensikten med munnskyllevæske er å bekjempe biofilmen av bakterier (plakk) som dannes langs kanten av tannkjøttet og i områder hvor tannrengjøringen er utilstrekkelig. Biofilmen er årsak til munnhulesykdommene karies og periodontitt, men disse sykdommene kan effektivt forebygges ved regelmessig fjerning av belegget.

Regelmessig tannrengjøring, med bruk av tannbørste, tanntråd og interdentale børster er tilstrekkelig til å fjerne plakk. Fluorskylling kan være effektivt i tillegg til fluortannpasta ved økt risiko for kariesutvikling (for eksempel etter kjeveortopedisk behandling). Skylling med klorheksidin kan utføres i kortere perioder etter avtale med tannlege eller tannpleier.

Innhold

I tillegg til de tradisjonelle munnskyllemidlene med én aktiv ingrediens, som fluor og klorheksidin, har vi nå mange midler som inneholder en rekke ulike substanser i kombinasjon for å hindre karies, periodontitt og til dels dårlig ånde. Disse aktive stoffer kan eksempelvis være eteriske oljer, sink eller alkohol. Mange av ingrediensene er med for å gi riktig farge, smak, lukt og konsistens.

Usikker virkning og resistensutvikling

Effekten av disse markedsførte produktene er usikker, da bakterier i en biofilm er langt mer motstandsdyktige mot antibakterielle stoffer enn enkeltstående bakterier. Et aktivt stoff vil måtte økes i konsentrasjon opptil tusen ganger for å ha samme effekt på bakterier i en biofilm, som på tilsvarende frittflytende bakterier. I tillegg har antibakterielle stoffer det til felles, at de kan stimulere bakterier til å utvikle resistens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg