Blodtrykksenkende midler er legemidler som nedsetter blodtrykket. Legemidlene brukes først og fremst i behandling av høyt blodtrykk. Den blodtrykksenkende effekten kan fremkalles på flere forskjellige måter. Det er vanlig å klassifisere blodtrykksenkende midler ut fra virkningsmåte.

Vanndrivende midler (diuretika) er legemidler som øker utskillelsen av natrium i nyrene. Når utskillelsen av natrium økes, vil vann følge med ut av kroppen for å opprettholde saltbalansen. Med mindre vann i kroppen vil blodvolumet reduseres, som medfører at blodtrykket senkes. Det finnes flere typer vanndrivende, for eksempel slyngediuretika, kaliumsparende diuretika og tiazider. Tiazider er den gruppen diuretika som brukes mest i behandlingen av høyt blodtrykk. I tillegg til å ha en vanndrivende effekt, utvider tiazider blodårene (vasodilatasjon).

Renin-angiotensin-aldosteronsystemet (RAAS) er viktig for å regulere blant annet blodtrykk. ACE er et enzym som omdanner inaktivt angiotensin I til aktivt angiotensin II. Angiotensin II er et hormon som øker blodtrykket ved å trekke sammen blodårene og øker blodvolumet. ACE-hemmere og angiotensin II-reseptorblokkere er to legemiddelgrupper som virker inn på RAAS. Ved å hemme ACE eller blokkere for angiotensin II vil den karkontraherende og blodvolumøkende effekten av angiotensin II forhindres. Når effektene av angiotensin II forhindres vil blodtrykket senkes.

Betablokkere er legemidler som virker inn på det sympatiske nervesystemet ved å blokkere adrenerge betareseptorer. Betablokkere hindrer adrenalin å aktivere betareseptorer. Den blodtrykksenkende effekten skyldes redusert hjertefrekvens og redusert mengde blod som pumpes ut av hjertet ved hvert slag.

Kalsiumantagonister er legemidler som blokkerer kalsiumkanaler blant annet i muskelcellene rundt blodårene. Effekten av å blokkere kalsiumkanalene er at musklene slapper av. Når muskelen rundt blodårene slapper av vil blodårene utvides og blodtrykket senkes.

Alle legemidler som påvirker blodtrykket kan gi svimmelhet. Svimmelheten kommer som oftest i oppstarten av behandlingen, og ved doseøkning. Årsaken til svimmelheten er lavt blodtrykk (hypotensjon). Bivirkningen avtar som oftest noen uker etter oppstartet behandling.

For høyt blodtrykk over tid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Ved høyt blodtrykk øker belastningen på hjertet, i tillegg øker den mekaniske påkjenningen på blodårene. De negative effektene av for høyt blodtrykk kommer gradvis over tid. Derfor er ikke umiddelbar behandling med legemidler vanligvis nødvendig. Blodtrykket kan først prøves å senkes med livsstilsendringer. Eksempler på livsstilsendringer er røykestopp, reduksjon av saltinntaket, mer fysisk aktivitet og vektreduksjon ved overvekt.

Behandling med blodtrykksenkende midler er ofte nødvendig for å få en tilstrekkelig reduksjon av blodtrykket. Behandling med blodtrykksenkende midler har bedret leveutsiktene for pasienter med høyt blodtrykk betydelig.

Ved noen former av høyt blodtrykk skal medikamentell behandling iverksettes umiddelbart. Eksempler er malign hypertensjon, som er en særlig alvorlig form for høyt blodtrykk, og noen tilstander med høyt blodtrykk under svangerskap. Malign hypertensjon behandles blant annet med kalsiumantagonsiten nifedipin, den kombinerte alfa-1-/betareseptorantagonisteren labetolol og det vanndrivende midlet furosemid. Høyt blodtrykk under svangerskap øker risikoen for svangerskapsforgiftning og placentasvikt. Ved behandling av høyt blodtrykk hos gravide benyttes bland annet metyldopa og labetalol. Diuretika, ACE-hemmere og angiotensin II-reseptorer skal helst ikke brukes i svangerskap.

Behandlingen med blodtrykksenkende midler må skje individuelt. Oppfølging hos lege er viktig for optimal behandling. Full effekt av blodtrykksenkende midler kommer etter noen ukers bruk. Effekten av legemidlene kan være vanskelig å merke da mange med høyt blodtrykk føler seg friske og ikke har noen symptomer. Det er ofte nødvendig å kombinere flere typer blodtrykksenkende midler for å få ønsket effekt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.