MRCP-bilde av 65 årig kvinne med flere gallesteiner som fyller opp utførselsgangen til galleveiene.
MRCP-bilde av 65 årig kvinne med flere gallesteiner som fyller opp utførselsgangen til galleveiene.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Kolangiografi, en type kolegrafi, er en undersøkelsesmetode for å fremstille passasjeforholdene i galleveiene. Undersøkelsen gir som regel et godt bilde av sykelige forandringer som svulster, steiner og betennelser. Før 1991 ble kolangiografi gjort som røntgenkontrastundersøkelse av galleveiene etter injeksjon av kontrastmiddel i tarmkanalen eller gallegangene.

Faktaboks

Uttale
kolangiografˈi
Etymologi
av kol-, gresk angeion, ‘kar’, og grafein, ‘skrive’

Undersøkelse av galleveiene med magnetresonans kolangio-pankratikografi, MRCP, ble introdusert i 1991 og kan i de fleste tilfeller erstatte røntgenkontrastundersøkelser av galleveiene. MRCP baserer seg på at væsken i galle- og bukspyttkjertelgangen har andre magnetiske egenskaper enn det omliggende vevet. MR-undersøkelse av galleveiene kan derfor gjøres uten tilførsel av kontrastmidler.

Endoskopisk retrograd kolangiografi

Endoskopisk retrograd kolangiografi, ERC, er en undersøkelse hvor røntgenkontrastmiddel tilføres direkte retrograd (bakover) i gallegangene, mot vanlig strømretning via endoskop. Denne undersøkelsen gjøres ofte med kontrastinjeksjon også i bukspyttkjertelgangene (endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi, ERCP).

Intravenøs kolangiografi

Intravenøs kolangiografi er en undersøkelse hvor røntgenkontrastmiddel tilføres intravenøst. Kontrasten utskilles deretter gjennom leveren til galleveiene.

Perkutan transhepatisk kolangiografi

Perkutan transhepatisk kolangiografi er en røntgenkontrastundersøkelse av gallegangene med direkte innstikk med nål gjennom huden og levervevet til galleganger i leveren.

Ved hjelp av røntgengjennomlysning eller ultralyd fører man en tynn punksjonsnål direkte inn i gallegangene. Deretter sprøyter man røntgenkontrast gjennom nålen og inn i gallegangene, slik at man kan se dem på røntgengjennomlysning og røntgenbilder.

Undersøkelsen blir nå nesten utelukkende gjort når man skal legge inn drenasjekatetere for galle ved passasjehinder i gallegangene. Slike hindre skyldes ofte kreft eller gallestein.

Peroperativ kolangiografi

Peroperativ kolangiografi er en undersøkelse hvor røntgenkontrastmiddel tilføres direkte i gallegangene under operasjon.

Postoperativ kolangiografi

Postoperativ kolangiografier en undersøkelse hvor røntgenkontrastmiddel tilføres direkte i gallegangene gjennom dren som er lagt inn under operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg