Kolestipol er et legemiddel som binder gallesyrer i tarmen og gjør at det skilles ut mer gallesyrer fra kroppen. Legemiddelet brukes i behandlingen av forhøyede kolesterolverdier i blodet, hyperkolesterolemi.

Faktaboks

Uttale
kolestipˈol

Virkning

Kolestipol tilhører en gruppe legemidler som kalles resiner. Felles for disse er at de er negativt ladede stoffer som binder seg til positive ladede gallesyrer og danner et kompleks.

Gallesyrer spiller en viktig rolle i fordøyelsen, og blir vanligvis reabsorbert fra tarmen etter å ha blitt transportert dit via det enterohepatiske kretsløpet. Resiner lar seg ikke absorbere. Når gallesyrene bindes til resiner vil dermed også gallesyrene skilles ut i avføringen. Ettersom kroppen får færre gallesyrer må leveren produsere flere av disse, og dette gjør den ved å bruke kolesterolet som allerede finnes i blodet. Dermed vil totalnivået av kolesterol i kroppen gå ned.

Kolestipol senker kolesterolnivået, nærmere bestemt LDL (low-density lipoprotein)-nivået, med opptil 25 prosent.

Bivirkninger

Den vanligste bivirkningen av å bruke kolestipol er forstoppelse, men denne er ofte mild og doseavhengig. Det vil si at man får mindre forstoppelse av mindre doser kolestipol. Andre bivirkninger som til ulik grad kan forekomme ved bruk er magesmerter, kvalme og diaré.

Bruk 

Kolestipol brukes ved et forhøyet nivå av kolesterol i blodet. Sammenlignet med for eksempel statiner er ikke resiner like mye brukt i behandlingen av høyt kolesterol. For å få bedre effekt av resiner kan de likevel gis med andre kolesterolsenkende legemidler. Generelt bør man vente i noen timer før inntak av andre legemidler etter å ha brukt kolestipol, da kolestipol kan påvirke absorpsjonen av disse. Alternativt kan man ta i bruk andre legemidler og vente i noen timer før man tar kolestipol.

Preparater

Det eneste preparatet som finnes på det norske markedet med kolestipol har handelsnavnet Lestid og kommer i pulverform. Et lignende pulverpreparat som finnes er Questran, men inneholder legemiddelet kolestyramin. Dersom det er ønskelig å ta resiner i tablettform selges Cholestagel med virkestoffet kolesevelam. Kolestyramin og kolesevelam er begge resiner som følger samme prinsipp som kolestipol.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg