Kolesevelam, legemiddel som tilhører gruppen resiner. Disse legemidlene brukes hovedsakelig mot høyt kolesterol, men kan også brukes ved kløe som skyldes økte mengder av gallesyrer i kroppen.

Kolesevelam er markedsført i Norge under navnet Cholestagel og er godkjent til bruk mot høyt kolesterol enten alene eller i kombinasjon med andre kolesterolsenkende legemidler, for eksempel statiner.

Kolesevelam tas ikke opp i kroppen, men virker ved å binde til seg utskilte gallesyrer i tarmen. Dermed økes utskillelsen av gallesyrer i avføringen. Dette fører til at leveren forbruker mer kolesterol til å produsere nye gallesyrer, noe som reduserer kolesterolnivået i blodet.

Nedgangen i kolesterol er størst for den ugunstige typen kolesterol som kalles low density lipoproteiner (LDL). Disse effektene kan føre til reduksjon av risikoen for åreforkalking (aterosklerose), hjerneinfarkt (se hjerneslag) og hjerteinfarkt.

Vanlige bivirkninger ved bruk av kolesevelam er forstoppelse, diaré, kvalme og brekninger. Disse bivirkningene er ofte forbigående. Andre sjeldnere bivirkninger er økt blødningstendens grunnet redusert opptak av vitamin K, og redusert opptak av kalsium i kroppen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.