Kolesevelam er et legemiddel som tilhører gruppen resiner. Disse legemidlene brukes hovedsakelig mot høyt kolesterol, men kan også brukes ved kløe som skyldes økte mengder av gallesyrer i kroppen.

Kolesevelam er markedsført i Norge under navnet Cholestagel og er godkjent til bruk mot høyt kolesterol enten alene eller i kombinasjon med andre kolesterolsenkende legemidler, for eksempel statiner.

Virkemåte

Kolesevelam tas ikke opp i kroppen, men virker ved å binde til seg utskilte gallesyrer i tarmen. Dermed økes utskillelsen av gallesyrer i avføringen. Dette fører til at leveren forbruker mer kolesterol til å produsere nye gallesyrer, noe som reduserer kolesterolnivået i blodet.

Nedgangen i kolesterol er størst for den ugunstige typen kolesterol som kalles low density lipoproteiner (LDL). Disse effektene kan føre til reduksjon av risikoen for åreforkalking (aterosklerose), hjerneslag og hjerteinfarkt.

Bivirkninger

Vanlige bivirkninger ved bruk av kolesevelam er forstoppelse, diaré, kvalme og brekninger. Disse bivirkningene er ofte forbigående. Andre sjeldnere bivirkninger er økt blødningstendens grunnet redusert opptak av vitamin K, og redusert opptak av kalsium i kroppen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg