konsultasjon

Artikkelstart

Konsultasjon er i medisinen en henvendelse for å søke råd hos en lege eller annet medisinsk personell. Konsultasjonen innebærer vanligvis pasientens presentasjon av sitt problem og legens systematiske arbeid med å skaffe nødvendige opplysninger for å stille korrekt diagnose, gjennom opptak av sykehistorie og ved klinisk undersøkelse.

Faktaboks

Etymologi
av latin consultare, ‘rådspørre’

Hvordan en konsultasjon gjennomføres i praksis, vil være avhengig av en rekke forhold. Noen ganger er det snakk om helt konkrete problemer som skal håndteres. Da vil både samtalen mellom pasienten og helsepersonellet og den tilhørende undersøkelsen gjerne være preget av dette, og dermed ganske målrettet. Andre ganger er det snakk om langt mer uklare problemstillinger. Da vil helsepersonellet oftest bruke god tid til å lytte til pasientens egen beskrivelse før man innsnevrer dialogen gjennom en mer direkte utspørring og undersøkelse.

Konsultasjonen resulterer vanligvis i en diagnose og en eller annen form for behandling. Det er vanlig å inndele konsultasjoner i kontorkonsultasjoner, telefonkonsultasjoner og sykebesøk. Fra slutten av 2010-tallet er også e-konsultasjoner og dialog gjennom digitale kanaler blir vanlige.

De fleste konsultasjoner skjer hos allmennpraktiserende leger (fastleger), men mange skjer ved sykehuspoliklinikker, hos praktiserende spesialister og psykologer, ved helsestasjoner og hos bedriftsleger.

I kapittel 5 i helsepersonelloven er det bestemmelser om helsepersonellets taushetsplikt. Konsultasjoner hos leger og annet helsepersonell er å betrakte som ytelse av helsehjelp, og omfattes dermed av bestemmelsene i helsepersonelloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg