kreft (forekomst)

Artikkelstart

Kreft er et fellesnavn på en gruppe ondartede sykdommer. I Norge foretar Kreftregisteret en kartlegging av forekomsten av kreft.

Insidens og prevalens

I 2015 ble det rapportert inn 32 592 nye krefttilfeller i Norge, 46 prosent hos kvinner og 54 prosent hos menn. Forekomst målt som nye tilfeller i løpet av en gitt tidsperiode kalles insidens.

Prevalensen av kreft angir antallet personer som på et gitt tidspunkt har en kreftsykdom. Per 31. desember 2014 var det over 252 000 nordmenn som hadde minst én kreftdiagnose. Omkring 11 000 mennesker dør årlig av kreft i Norge, dette antallet holder seg nokså konstant, til tross for økning av antall nye tilfeller. Omkring halvparten av alle kreftdødsfall skyldes kreft i lungene, tykktarmen, endetarmen, prostata og brystene.

Utvikling

Mønsteret er ikke det samme på alle alderstrinn og det har endret seg med årene. For eksempel har hyppigheten av magekreft avtatt både hos kvinner og menn i alle de industrialiserte land, mens hyppigheten av lungekreft har økt: I 1976 var antallet nye tilfeller 990, mens det i 2015 var 3035. Andelen kvinner har også økt, spesielt i yngre årsklasser.

Forskjeller mellom fylker

Kreftforekomsten varierer mellom de ulike fylker. Kreft forekommer hyppigere i de sørlige enn i de nordlige deler av landet. Oslo, Agder-fylkene, Vestfold, Rogaland og Hordaland har 10–20 prosent høyere krefthyppighet enn Finnmark, Troms, Nordland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Forskjeller mellom samfunn

Mange kreftformer er nokså utbredt blant naturfolk. Det er altså en misforståelse å tro at kreftsykdommer følger vår sivilisasjon, selv om en del av dem forekommer hyppigere i industriland enn i utviklingsland. Denne forskjell kan dels skyldes bedre muligheter til å stille diagnose, dels den økte levealder i de industrialiserte land, dels ulike levevaner og miljøforurensninger.

I land med høy gjennomsnittlig levealder er det mange mennesker som når den alder da kreftsykdommene forekommer hyppigst, idet risikoen øker med alderen. Kreft kan imidlertid forekomme i alle aldere, også hos barn.

De eldste skriftlige opptegnelser om kreft finnes i egyptiske papyrusruller fra cirka 3000 år f.Kr.

Kreft hos dyr

Kreft forekommer hos alle dyrearter, og mennesket er faktisk mindre utsatt for kreft enn mange andre pattedyr, regnet per antall celler i kroppen, og antall leveår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg