Kreft

Kreft. Kreftrisiko (nye tilfeller per 100 000 per år) i Norge i forhold til alder. Kvinner har noe større risiko enn menn midt i livet, mens eldre menn har betydelig større risiko enn jevnaldrende kvinner.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Kreft er et fellesnavn på en stor gruppe sykdommer. I Norge foretar Kreftregisteret en kartlegging av forekomsten av kreft.

Forekomst i Norge

I 2021 ble det rapportert inn nesten 37 000 nye krefttilfeller i Norge, litt flere menn enn kvinner. Forekomst målt som nye tilfeller i løpet av en gitt tidsperiode kalles insidens.

Prevalensen av kreft angir antallet personer som på et gitt tidspunkt har en kreftsykdom. Ved utgangen av 2021 var det over 300 000 nordmenn som har hatt kreft eller som lever med sin kreftsykdom. I 2020 døde omkring 11 000 mennesker av kreft i Norge. Dette antallet har holdt seg nokså konstant siste år, til tross for økning av antall nye tilfeller. Dette skyldes delvis at endel kreftformer oppdages på et tidligere stadium gjennom screening, men også at det idag er bedre behandlingsmuligheter. Over halvparten av alle kreftdødsfall i Norge skyldes lungekreft, tykk- og endetarmskreft, prostatakreft, bukspyttkjertelkreft og brystkreft.

Utvikling

Kreft rammer flest eldre, men ved enkelte kreftformer ses en økning blant yngre aldersgrupper, for eksempel tarmkreft. Forekomsten av andre kreftformer har imidlertid gått ned. Hyppigheten av magekreft har avtatt både hos kvinner og menn i alle de industrialiserte landene, noe som skyldes påvisning av en sammenheng mellom bakterien Helicobacter pylori og magekreft, og dermed mulighet for forebyggende behandling. Forekomsten av livmorhalskreft har også gått ned, noe som skyldes diagnostisering og behandling av forstadier.

Forskjeller mellom fylker

Kreftforekomsten varierer mellom de ulike fylkene. Kreft forekommer hyppigere i de sørlige enn i de nordlige delene av landet. Oslo, Agder, Vestfold, Rogaland og Hordaland har 10–20 prosent høyere krefthyppighet enn Troms, Finnmark, Nordland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Kreft hos dyr

Kreft forekommer hos alle dyrearter, og mennesket er faktisk mindre utsatt for kreft enn mange andre pattedyr, regnet per antall celler i kroppen, og antall leveår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg