Brystundersøkelse

Kul i brystet kan ha mange årsaker, blant annet infeksjon, godartet svulst eller kreftsvulst.

Brystundersøkelse
Av /Shutterstock.
Cyste og fibroadenom
Før cirka 35-årsalder er fibroadenom vanligst. Fra cirka 30-årsalder oppstår det av og til cyster i bryst, og dette er vanlig nærmere overgangsalderen.
Cyste og fibroadenom
Av /Shutterstock.

Kul i brystet er en konsistensendring i et lite eller større område i et bryst. Det kan oppdages ved at man kjenner det ved undersøkelse av bryst eller ved bildediagnostiske metoder som mammografi eller ultralyd.

Årsaker

Det kan være mange ulike årsaker til en kul eller hevelse i brystet, for eksempel infeksjon, godartet svulst eller kreftsvulst. Normal variasjon i tetthet i brystvevet kan av og til oppfattes som kul når man kjenner på det. Både kvinner og menn kan få kul i et bryst, og det kan oppstå i alle aldersgrupper.

Infeksjon i bryst har vanligvis flere symptomer og tegn enn bare en kul eller hevelse. Det er da ofte smerter og rødme i huden. Noen kan også føle seg allment påvirket og ha feber. I noen tilfeller kan brystkreft gi symptomer som passer med infeksjon. Det er derfor viktig at kvinner med infeksjon i bryst utredes dersom man ikke har en sikker forklaring på infeksjonen.

Utredning

Nyoppståtte kuler i brystet skal vanligvis utredes fordi det kan være kreft. Siden kreft er en av flere muligheter som forklaring på endringer i brystet, anbefales det å bestille time hos fastlege når man oppdager det. Fastlege vil da henvise for videre utredning. Vurderingen hos fastlegen har betydning for hvor raskt videre utredning skal gjøres. Fastlegen kartlegger hvordan kulen oppleves, og ved undersøkelse vurderes størrelse, lokalisering i brystet, konsistens og bevegelighet i omliggende vev.

Godartede kuler er langt vanligst, men det er viktig at dette avklares. Noen godartede kuler kan være ømme eller smertefulle, men det gjelder ikke alltid. En brystkreftkul er vanligvis ikke smertefull, men også der kan det være unntak.

Unntak fra utredningsbehovet er nyoppstått kul i brystet hos tenåringer. Det er absolutt vanligst at det da er en godartet kjertelkul (fibroadenom) som ikke krever noen form for behandling eller kontroll. En stor kul over tre centimeter eller rasktvoksende kul hos tenåringer bør likevel utredes.

Kul i brystet hos unge kvinner er oftest godartet, men brystkreft kan ikke utelukkes før de er utredet med mammografi og eventuelt ultralyd og vevsprøve. Før cirka 35-årsalder er fibroadenom vanligst. Fra cirka 30-årsalder oppstår det av og til cyster i bryst, og dette er vanlig nærmere overgangsalderen. Etter overgangsalder må alle nyoppståtte kuler i bryst oppfattes som brystkreft inntil det motsatte er bevist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg