Kumariner finnes i en rekke mat- og medisinplanter. Kanel er kjent for et høyt innhold av stoffet kumarin, men mengden varierer avhengig av kanelart. Kassiakanel (Cinnamomum aromaticum) som kommer fra Sørøst-Kina inneholder opptil én prosent kumarin, mens ceylonkanel, også kalt ekte kanel (Cinnamomum verum), med opprinnelse fra Sri Lanka, inneholder kun små mengder kumarin, rundt 0,004 prosent. Kassiakanel er den kanelsorten som brukes mest i Norge og er hovedkilden til kumarin i norsk kosthold. Kumarin har en karakteristisk søtlig aroma, lukten kan minne om nyslått høy, og ble tidligere benyttet som aromastoff i matvarer. Et høyt inntak av kumarin kan være skadelig for leveren, og det er derfor satt grenseverdier for innhold av kumarin i mat. Det er ikke lenger tillatt å tilsette kumarin i mat, men inntak av kanel i normale mengder er greit.
Sitrusfrukter (rutefamilien) og særlig skallet inneholder en rekke ulike kumariner. Grapefruktskall og bergamottskall har et høyt innhold av både enkle kumariner og furanokumariner, mens appelsinskall kun inneholder små mengder enkle kumariner.
Kumaringlykosidet aesculin og aglykonet aesculetin finnes naturlig blant annet i hestekastanje (Aesculus hippocastanum). Kumarinene daphnin og daphnetin er blant hovedkomponentene i giftplanten tysbast (Daphne mezereum), men hvor diterpener er ansvarlig for den giftige effekten. I kamilleblomst (Matricaria chamomilla) finnes enkle kumariner som herniarin, umbelliferon og kumaringlykosidet skimmin.
De fleste planter i skjermplantefamilien, som koriander, dill, fennikel og anis, inneholder kumariner, men mengde og type kumarin i plantene varierer. Plantesaft fra kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzianum) og tromsøpalme (Heracleum tromsoensis) gir fototoksiske reaksjoner (reaksjoner med sollys) på huden, også kjent som fytofotodermatitt, som skyldes et høyt innhold av furanokumariner. Kvann (Angelica archangelica), også i skjermplantefamilien, inneholder en blanding av både enkle kumariner og furanokumariner: osthol er hovedkumarinet i røttene (rundt 0,2 prosent), mens frøene er rikest på imperatorin.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.