Legemiddelmangel oppstår dersom legemiddelgrossisten ikke kan få tak i visse legemidler. Dette fører til at apotek ikke kan skaffe det aktuelle legemidlet til pasienter.

Årsaker

Norge produserer lite legemidler selv og er avhengig av kontinuerlig import. Legemiddelmangel er imidlertid et internasjonalt problem med flere og varierende årsaker, for eksempel:

  • Produksjonssvikt kan skyldes mangel på virkestoff eller hjelpestoff.
  • Tekniske problemer som medfører at produksjonen reduseres eller stopper opp.
  • Økende internasjonal etterspørsel etter legemidler i et globalt marked.
  • Ønsket kvalitet på råvarer er ikke tilgjengelig.
  • Internasjonale konflikter i produsentland for råstoff eller legemidler.
  • Innstramming av myndighetskrav ved import for å hindre at forfalskede legemidler kommer inn i distribusjonskjeden for legemidler.
  • Begrensninger i produsentenes forpliktelse til å levere et produkt til ett bestemt marked, for eksempel Norge.
  • Eksport av legemidler fra Norge til land med høyere priser.

Konsekvenser av legemiddelmangel

Pasienter vil i mange tilfeller behandles med et annet legemiddel. I visse tilfeller kan man ikke gjennomføre planlagt behandling før legemiddelmangelen opphører. I sjeldne tilfeller starter sykehusapotek opp egen produksjon.

Tiltak

Man vil alltid prøve å finne tiltak som sikrer utlevering av legemidler til befolkningen. Noen ganger kan problemet løses ved å utlevere det generiske legemidlet (generika). I visse tilfeller importeres utenlandske pakninger for en kortere tidsperiode.

Det er både praktisk og økonomisk vanskelig å ha beredskapslagre av legemidler som kan dekke opp for legemiddelmangel . Livsviktige legemidler som insulin og immunsuppressiva har man likevel ekstra lagre av i Norge.

Ansvarlige ved legemiddelmangel

Statens Legemiddelverk og Helsedirektoratet har ansvaret for å håndtere legemiddelmangel. Våren 2018 etablerte Helsedirektoratet en nasjonal legemiddelberedskapskomite. Denne komiteen skal vurdere status for legemiddelberedskap og forsyningsutfordringer og foreslå tiltak som skal bidra til framtidig god legemiddelberedskap i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg