Leggbrudd behandlet med gips og margnagle

Leggbrudd behandlet med både margnagle og gips.

Leggbrudd er brudd av både skinnebenet og leggbenet i leggen.

Faktaboks

Også kjent som

Crusfraktur

Årsaker

Bruddet forekommer i alle aldersgrupper, men ungdommer og unge voksne er mest utsatt. Idrettskader (harde taklinger i kontaktidrett, vridning av leggen i fiksert stilling, for eksempel i slalåmstøvler og så videre) og trafikkulykker er vanlige årsaker. Arbeidsulykker (fall fra høyde) kan også gi leggbrudd.

Symptomer og tegn

Smerter, hevelse og feilstilling er typisk. Av og til kan blodsirkulasjonen være redusert distalt for bruddet. Leggbenet ligger rett under huden på leggen, og åpne brudd er vanlig. Det er som regel umulig å vektbelaste benet på grunn av smerter.

Diagnose

Vanlig røntgen gir som regel diagnosen. Bruddet er ofte åpenbart klinisk før røntgen er tatt. Dersom bruddet er nære ankel- eller kneleddet kan CT være nyttig for å se om leddet er berørt.

Behandling

Leggbrudd er en vanlig type brudd. Det kan behandles med gips og/eller ortose hvis det ikke er dislokert, det vil si ute av stilling. Dislokerte leggbrudd må oftest opereres og stabiliseres med margnagle eller plate og skruer.

Barn med åpne fyseskiver opereres med elastiske margnagler, mens hos voksne bruker man sperrenagler som fikseres med sperreskruer proksimalt og distalt.

Leggbrudd har lang tilhelingstid på grunn av skinnebenets dårlige blodsirkulasjon og noen vil ikke tilhele uten operasjon.

Komplikasjoner

De fleste med dislokerte leggbrudd vil bli innlagt på sykehus, både på grunn av smerter og faren for utvikling av kompartmentsyndrom. Denne komplikasjonen kan medføre varig invaliditet og krever rask behandling med åpning av muskellosjene på leggen. Selv om leggbruddet tilheler uten komplikasjoner er det vanlig med mindre plager fra legg og kne i lang tid etter bruddet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg